100 rocznica śmierci legendy polskiej kuchni
Opublikowano: 2021-02-28 22:18, Numer artykułu: 37155
„Kucharka to artystka, scjentystka i pragmatyk jednocześnie, zatem osoba o szerokich horyzontach: widzi ona świat nie z perspektywy kuchni, lecz kuchnię z perspektywy świata" - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
100 lat temu, 26 lutego 1901 roku zmarła Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która podniosła gotowanie do rangi sztuki. Była pierwszą osobą w Polsce, która z porad kulinarnych i gospodarskich uczyniła źródło dochodu. Jej największym sukcesem okazał się poradnik „365 obiadów za 5 złotych". Autorka zrywała z panującym wówczas przekonaniem, że dobra kuchnia powinna być droga i wystawna, wyjaśniając że najważniejsza jest jakość i świeżość produktów. Upłynęło wiele lat, ale główne idee pani Lucyny są nadal aktualne.
Ewa Karulska