Bajgle
Bajgle to rodzaj drożdżowej bułki w kształcie pierścienia o zwartym miąższu i chrupiącej skórce. Został wymyślony w Europie Środkowej, w Polsce prawdopodobnie w Krakowie. Jak wskazuje dokument z 1610 r. były prezentem dawanym kobietom po urodzeniu dziecka. Od 1900 r. żydowscy imigranci z Polski przenieśli je na Manhattan. W 1927 r. pochodzący spod Chełmna piekarz założył w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli. W Polsce królowały 300 lat, później stały się mniej popularne. Jednak powoli wracają do popularności za sprawą małych rzemieślniczych piekarni. Na naszych warsztatach szkolnych recepturę na bajgle wprowadził pan Sławomir Kucharski. Wypiekane są z różnymi dodatkami. Pan Kucharski wraz ze swoją klasą 3TŻ w ramach zajęć praktycznych przygotował do sklepiku piękne ręcznie wyrabiane bajgle.
Kierownik Warsztatów szkolnych - Iwona Chojnacka.