„Bitwa na drobiowe smaki”
W dniach 22-23 listopada 2023r. odbyła się 3. edycja konkursu Bitwa na drobiowe smaki. Tym razem etap regionalny miał miejsce w studio kulinarnym Centrum Smak Kariery w Warszawie. W jury zasiadali m. in. Łukasz Konik, Jacek Schliske, Artur Wawer oraz sędzia techniczny - szef kuchni restauracji Warszawa Wschodnia. Pierwszego dnia uczniowie z naszej szkoły: Kornel Byzdra i Jakub Kuczborski przygotowali zupę krem z pieczonego buraka z pierożkiem nadziewanym kurczakiem i papryczką sweet bite oraz marynowany filet z puree marchewkowo - imbirowym, sosem ze szpinaku baby, chipsem z parmezanu i karmelizowaną figą. Dania te pozwoliły zakwalifikować się do najlepszej szóstki z województwa kujawsko- pomorskiego. W drugim dniu zmagań uczniowie musieli przygotować dania z wykorzystaniem następujących elementów: skrzydełek, piersi, udek, kaszy jęczmiennej, kapusty włoskiej, boczniaków, sera wędzonego, ogórka kiszonego. Młodzi adepci sztuki kulinarnej przyrządzili panierowanego kurczaka z imbirem, z pikantną sałatką z kapusty włoskiej, kaszy jęczmiennej w towarzystwie boczniaków, sera wędzonego i ogórka oraz sos demi glace z nutą pomidorów. Danie to uzyskało największą ilość punktów od jury i otrzymało 1. miejsce. Tym samym team dostał się do etapu ogólnopolskiego, który odbędzie się za kilka miesięcy.
Opiekun teamu Barbara Nicińska