Bitwa na drobiowe smaki
W dniach 8-10 kwietnia w instytucie Kulinarnym Transgourmet pod Warszawą odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki 3". Naszą szkołę godnie reprezentowali Kornel Byzdra i Jakub Kuczborski z kl. 2dTG. W finale brało udział 15 najlepszych drużyn z poszczególnych województw. Do ścisłego finału dostało się tylko 8, w tym nasza reprezentacja. Po trzech dniach rywalizacji Kornel i Jakub zdobyli wyróżnienie za najlepsze danie główne. Uczniowie w ścisłym finale przygotowali: przystawkę – kremowe pate z wątróbki z sosem malinowo- imbirowym z chipsami z topinamburu; zupę – krem z pietruszki i gruszki z sosem hoisin, chipsami z pietruszki, olejem chilli i świeżym tymiankiem; danie główne – udko pieczone w tymianku z kaszotto ze szparagami, bimi w emulsji maślanej, sos z sera blue oraz gruszkę brunoise na winie. W jury konkursu zasiadali: Kurt Scheller, Łukasz Konik, Jacek Schliske, Marcin Soból, Michał Soliwoda, Piotr Chmielewski, Łukasz Wódz oraz Bartosz Peter.
Opiekun teamu: Barbara Nicińska