Czwarte - ostatnie zadanie w ogólnopolskim konkursie Szef Team Challenge organizowanym przez Makro
W czwartym ostatnim etapie konkursu kulinarnego Szef Team Challenge organizowanego w formule zdalnej -TEAM- OSTRE NOŻE w składzie: Joanna Jelonek, Oliwia Wojewódzka, Oskar Górski z klasy IIBTZ wykonał deser z wykorzystaniem produktów obowiązkowych: rabarbar, cynamon, cukier trzcinowy.
Czwarte zadanie zgodnie w wytycznymi konkursowymi wykonaliśmy wspólnie. Opracowaliśmy plan działania oraz dokładnie dobraliśmy surowce, inspirując się na przepisach z naszego regionu: kruche ciasto z rabarbarem pod zamszową chmurką.
Historia naszego przepisu: do zrobienia tego deseru zainspirowaliśmy się szarlotką z rabarbarem według przepisu z 1929 r. Rabarbar od lat jest znany w naszej kuchni. Już nasze pra-pra babki używały go w swoich kuchniach. Jest to owoc, który pojawia się już wczesną wiosną. Gdy brakowało świeżych owoców, a jesienne przez zimę zostały zużyte, właśnie wtedy wykorzystywały rabarbar. W dzisiejszych czasach z dostępnością rabarbaru nie ma większych problemów. Owoc ten możemy wykorzystać na naprawdę wiele sposób zaczynając od kompotów, marmolad kończąc na wspaniałych wypiekach. Rabarbar jest owocem cierpkim, dlatego idealnie komponuje się ze słodkim, kruchym ciastem. My właśnie postawiliśmy na to połączenie. Połączyliśmy prostotę z nutką nowoczesności.
Czekamy na wyniki.
Opiekun Teamu „ OSTRE NOŻE”: Beata Lewińska