Drzwi Otwarte w ZSG-H 2022

Opublikowano: 2022-05-24 14:09, Numer artykułu: 54187 , Autor: Z.Korzycki

W sobotę 21 maja 2022 r. w godz. 9-13 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy otworzono szeroko swoje drzwi dla kandydatów do klas I. Dla uczniów ostatnich klas szkół podstawowych i ich rodziców przygotowano wiele ciekawych spotkań, pokazów i degustacji. W warsztatach szkolnych można było posmakować przyrządzone sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. Przyszli uczniowie samodzielnie przygotowywali gofry do degustacji. To nie był koniec atrakcji przygotowany przez ZSG-H.

 

Odbyły się finały konkursów "Barista" i "Desery Świata". Finaliści otrzymali nagrody ufundowane przez firmy Kuma, Bromberg Kaffe i Fonte. Młodzież, która zdobyła wicemistrzostwo w konkursie ogólnopolskim w roku szkolnym 2021/2022 dała pokaz dania konkursowego „Bitwa na drobiowe smaki”.

 

Po raz pierwszy pokazaliśmy oddany w tym roku szkolnym pokój hotelowy do ćwiczeń dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarz. Mogliśmy także pochwalić się innowacją pedagogiczną "Uwędzeni w Gastronomiku", która cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, odbył się pokaz wędzarni na terenie parkowym przy szkole. W sobotę jako szkoła podpisaliśmy umowę patronacką ze Spółdzielnią Gastronomiczną z Bydgoszczy.

 

Pod hasłem "Co po Gastro..." odbyło się spotkanie z absolwentami ZSG-H. Zainteresowani nauką w zawodzie kelner mogli zobaczyć pokaz kelnerski - serwis synchroniczny i mobilny bar z drinkami bezalkoholowymi.

 

Na placu szkolnym dzięki współpracy z rodzicami naszych uczniów odbyło się szkolenie z pierwszej pomocy, którą przeprowadziła Ochotnicza Straż Pożarna z Fordonu, degustacja potraw z grilla oraz z wędzarni szkolnej .

 

Pokaz taneczny "Taniec połamaniec", który w konkursie ogólnopolskim zajął I miejsce został zaprezentowany wszystkim gościom, a w sali gimnastycznej rozegrany został turniej siatkarski.

 

Można było skorzystać ze szkolnego „Polinezyjskiego SPA", albo wypić herbatkę z „królową angielską” i dowiedzieć się więcej o kulturze picia herbaty w Anglii. Zaprezentowano wystawę zdjęć poświęconą życiu i twórczości Jarosława Iwaszkiewicza, który patronuje bydgoskiemu gastronomikowi.

 

Ósmoklasistów zapraszaliśmy również do biblioteki szkolnej, w której można było zobaczyć wystawę prac konkursowych „Zero tolerancji dla dyskryminacji”.

Po wszelkiego rodzaju degustacjach można było wykonać pomiar składu masy ciała dzięki współpracy z Politechniką Bydgoską.

 

Dyrekcja szkoły dziękuje serdecznie sponsorom produktów, które można było posmakować podczas drzwi otwartych w gastronomiku, którymi były firmy: Sowa, Fronhoffs, Kuma, Frosta, Bromberg Kaffe i Fonte oraz wszystkim zaangażowanym rodzicom naszych uczniów.