Drzwi Otwarte

Opublikowano: 2023-05-22 16:12, Numer artykułu: 68880

W sobotę 20 maja 2023 r. w godz. 9-13 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy szeroko otwarto drzwi dla kandydatów do klas pierwszych. Dla nich i rodziców przygotowano wiele ciekawych spotkań, pokazów i degustacji.

W warsztatach szkolnych można było posmakować przyrządzone przez naszych uczniów i nauczycieli sushi, burgery rybne oraz jarskie, mini pizzę oraz obserwować jak powstają praliny podczas konkursu cukierniczego.

To nie był koniec atrakcji przygotowany przez ZSG-H.

Mogliśmy także pochwalić się kolejną innowacją pedagogiczną „Zaparzeni w Gastronomiku” – „CUDA Z MLEKA - termiczne możliwości wykorzystania mleka w baristyce i serowarstwie”, która cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród naszych uczniów przez cały rok szkolny. Odbył się finał konkursu „Serowarstwo".

W naszej szkolnej wędzarni, na terenie parkowym przy szkole, można było oglądać pokaz wędzarniczy, degustować wędzone sery i mięsa oraz potrawy oraz z grilla.

Przyszli uczniowie smakowali przygotowywane dla nich gofry, ciasta i ciasteczka od sponsorów.

Pod hasłem „Co po Gastro..." odbyło się spotkanie z absolwentami ZSG-H, którzy bardzo miło wspominali pobyt w naszej szkole.

Zainteresowani nauką w zawodzie kelner mogli zobaczyć pokaz kelnerski - serwis synchroniczny i mobilny bar z drinkami bezalkoholowymi.

Na dziedzińcu szkoły odbył się profesjonalny pokaz mody. Dzięki wsparciu p. Janusza Lisa, który wypożyczył namiot oraz jednej z mam, która przekazała szkole czerwony dywan, niczym w Mediolanie uczennice i uczniowie zaprezentowali stroje: szkolne - uniformy, codzienne, na uroczystości szkolne, na imprezy oraz awangardowe.

Na dziedzińcu szkoły młodzież kilkukrotnie wykonywała pokazy taneczne, a w sali gimnastycznej rozegrany został turniej siatkarski „O puchar Dyrektora ZSG-H”.

Można było „zameldować się” w pokoju hotelowym albo wypić angielską herbatkę oraz dowiedzieć się więcej o kulturze picia herbaty w Anglii.

Zaprezentowano wystawę zdjęć poświęconą życiu i twórczości Jarosława Iwaszkiewicza, który patronuje bydgoskiemu gastronomikowi.

Po wszelkiego rodzaju degustacjach można było wykonać pomiar składu masy ciała dzięki współpracy z Politechniką Bydgoską.

Dyrekcja ZSG-H w Bydgoszczy składa serdeczne podziękowania sponsorom oraz wszystkim zaangażowanym rodzicom naszych uczniów, dzięki którym po raz kolejny nasi goście byli zachwyceni przygotowanym poczęstunkiem, który pobudzał zmysły, mało kto mógł oprzeć się jego pokusie.

Sponsorzy: Fronhoffs, Frosta, Arche Cukrownia Żnin, Gościniec Soplica, Serock, Profundal, Panesco, Elczar Sp.j., Bromberg Kaffe, Sowa, Piekarnio-Cukiernia Poćwiardowski, Unifreeze sp. z o. o., Hurtownia warzyw i owoców Pani Sara Szydłowska, JAJOPOL.