Dziczyzna - istotne źródło białka

Opublikowano: 2021-05-12 21:52, Numer artykułu: 40293

Uczniowie klas 3aTG, 3bTG, 3cTG oraz 3aBS brali aktywny udział w zajęciach praktycznych z zakresu sporządzania potraw z dziczyzny. Nasza młodzież przygotowała stek z sarny podany z kluskami francuskimi i kapustą modrą zasmażaną, gulasz z dzika podany z chipsami z pietruszki, kaszą gryczaną i sałatką z buraka, zrazy staropolskie z dzika podane z kluskami śląskimi. 

Wszystkie potrawy zachwyciły swoim smakiem grono pracownicze i uczniów. 

Warto promować tak smaczny i wyjątkowy gatunek mięsa jak dziczyzna.

W tym roku współpracowaliśmy z Nadleśnictwem z Zamrzenicy, które udostępniło nam dostęp do tusz mięsa, co pozwoliło na promowanie potraw w naszej szkole.

Organizator zajęć: Ewa Gajdemska