Dzień Języków Obcych – odsłona kulinarna

Opublikowano: 2025-04-18 07:25, Numer artykułu: 97106

1 kwietnia, podczas obchodów Dnia Języków Obcych w naszej szkole, nie mogło zabraknąć akcentu kulinarnego. We współpracy z nauczycielami zajęć praktycznych oraz zaangażowanymi uczniami, uczestnicy wydarzenia mieli okazję skosztować tradycyjnych przekąsek kuchni niemieckiej, angielskiej i rosyjskiej.

Nad degustacją czuwali reprezentanci zawodów nauczanych w naszej szkole: kucharz Sebastian Przeor (3aTG), hotelarka Vladyslava Tsukanova (1aTH) oraz kelner Bartosz Rydziewski (2KT). Serwując smakołyki uczestnikom wydarzenia, życzyli im „smacznego” w trzech językach – angielskim, niemieckim i rosyjskim.

Na stole znalazły się m. in. upieczone przez panią Mariolę Ruge i uczniów klasy 2bBS (gr.2) hot cross buns – drożdżowe bułeczki z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Uczniowie klasy 2aTG (gr.1), pod opieką pani Anny Firchów, przygotowali kulebiaki – przekąski z kapustą kiszoną i grzybami. Natomiast pan Maciej Brzeźniak wraz z klasą 3dTG uwędzili aromatyczne, niemieckie kiełbaski.

Swoje umiejętności cukiernicze zaprezentowali również uczniowie klasy 2dTG: Oliwier Łydka, Wiktor Dolewski, Amelia Myk oraz Antoni Pirogowski, piekąc na tę okazję tradycyjne angielskie ciasteczka scones.

Wszystkie potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem i znikały ze stołu w ekspresowym tempie. Były doskonałym uzupełnieniem wydarzenia i stanowiły smakowite zwieńczenie całej uroczystości.

Organizatorzy: Dorota Lewandowska, Ewa Jankowska i Anna Ostrowska - Buraczewska przy współpracy z nauczycielami przedmiotów zawodowych.