Dzień Projektowania Żywności

Opublikowano: 2024-02-06 10:30, Numer artykułu: 78488

1.02.2024 r. uczniowie klas 5aTP i 5bTP wzięli udział w wydarzeniu „Dzień Projektowania Żywności na Politechnice Bydgoskiej”. Podczas warsztatów zorganizowanych przez uczelnię nasi uczniowie mieli okazję zobaczyć pod mikroskopem komórki papryki, zaprojektować mieszankę przypraw ziołowych czy przygotować praliny według przepisu cukierni Sowa. Dużą atrakcją dla uczniów były wykłady połączone z degustacją. Tematy poruszane przez prelegentów to między innymi „ Owady na talerzu”, „Podróże z żywnością liofilizowaną" czy „Proces wypalania kawy”. Wydarzenie na Politechnice było tak atrakcyjne, że zachęciło niektórych uczniów do podjęcia studiów na tej uczelni w najbliższej przyszłości.
 Opiekunowie: Ewa Jankowska, Karolina Trybuchowicz