Eko projekt: Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w ZSGH

Opublikowano: 2022-09-19 19:28, Numer artykułu: 57017

13.09 2022 uczniowie klasy 4bTP rozpoczęli realizację eko projektu: „Ekologiczna uprawa warzyw i ziół - eko gotowanie i kompostowanie", przyznanego przez Miasto Bydgoszcz.
Uczestnicy projektu udali się do Eko Gościńca Pachotówko w Gzinie, gdzie uczestniczyli w warsztatach ekologicznych. Program obejmował rozpoznawanie ziół, przygotowanie kompostownika i poletka pod uprawę, następnie zbiór ziół i ich przetworzenie. Z zebranych produktów rolnych uczniowie przygotowali: pesto z bazylii, tartę i tartaletki warzywne z cukinii i pomidorów, a także przyrządzili wzmacniające herbaty ziołowe z pokrzywy, liści malin, mięty z dodatkiem syropu z mniszka lekarskiego. Następnego dnia, już na terenie warsztatów szkolnych, uczestnicy projektu podzielili się z innymi uczniami zdobytą wiedzą i umiejętnościami, przygotowując potrawy z otrzymanych z Eko Gościńca warzyw i ziół. Pozostałe zioła zostały posadzone w przyszkolnym ogródku ziołowym.

Pomysłodawca Eko projektu Magdalena Łabuś, wykonawca: Krzysztof Szczepaniak