Etap Okręgowy XVII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Opublikowano: 2025-12-10 08:48, Numer artykułu: 106884

8 grudnia 2025 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej organizowanej przez Wyższą Szkołę Gospodarki. Gościliśmy przedstawicieli szkół z Torunia, Brodnicy, Świecia, Więcborka, Gronowa, Grubna i Przemystki . Nasze Technikum Hotelarskie reprezentowały: Erika Stawska z 5TH oraz Mariia Hurova z 3aTH. Zadaniem uczestników olimpiady było rozwiązanie w ciągu 45 minut testu zawierającego 60 pytań zamkniętych z zakresu hotelarstwa, gastronomii,marketingu, turystyki oraz aktualności branżowych. Tegoroczną tematyką przewodnią OWH jest „Organizacja imprez MICE-czyli jak wyróżnić hotel?”. Spośród wszystkich uczestników 12 okręgów z całej Polski wyłoniono 28 najlepszych uczniów, którzy osiągnęli wynik testu w przedziale 52-55 punktów. Z naszego okręgu do etapu centralnego zakwalifikowali się hotelarze z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie oraz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie, którym gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszych rozgrywkach, które odbędą się w marcu 2026. Reprezentantkom naszej szkoły tym razem nie udało się zakwalifikować do etapu finałowego.

Po zakończeniu olimpiady uczestnicy wraz ze swoimi nauczycielami zostali zaproszeni na śniadanie przygotowane przez Warsztaty Szkolne. Obsługą kelnerską zajęła się pani Aleksandra Daszuta- Kosiak z uczniami grupy kelnerskiej klasy 4KH.

Przygotowanie uczennic i przeprowadzenie etapu okręgowego: Iwona Januszewska, Sebastian Wagner

Sekretarz 9 okręgu: Sebastian Wagner