I edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego: „Smaki zup i potraw kuchni polskiej, re
28 września 2020r. w ramach projektu Bydgoskiego Grantu Oświatowego na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się I wojewódzki konkurs kulinarny dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego „Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej różnych narodów”. Młodzież z szefami kuchni polskich i bydgoskich restauracji oraz hoteli gotowała na żywym ogniu sześć zup konkursowych:
DRUŻYNA – Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Szef kuchni: PIOTR LEWTAK – RESTAURACJA LA STRADA STARGARD GDAŃSKI
Zupa: WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA Z KLUSECZKAMI
Uczestnicy: Agata Janiszewska, Joanna Barczyńska
DRUŻYNA – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie
Szef kuchni: MICHAŁ ZIELIŃSKI – RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA
Zupa: ŻUREK KUJAWSKI NA NATURALNYM ZAKWASIE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ ,BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI
Uczestnicy: Patrycja Stanisławska, Patryk Włodarczyk
DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Żninie
Szef kuchni: DARIUSZ GIBAS – RESTAURACJA PORT 13 BYDGOSZCZ
Zupa: PIKANTNA ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z OWOCAMI MORZA I ESTRAGONEM
Uczestnicy: Patrycja Nowak, Wiktoria Berenda
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu
Szef kuchni: KRZYSZTOF GRZELIŃSKI – RESTAURACJA NATURALNA
Zupa: WEGETARIAŃSKA ZUPA KIM CHI
Uczestnicy: Katarzyna Sredzińska, Natalia Plebaniak
DRUŻYNA –Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu
Szef kuchni: BEATA SŁOMIANA – RESTAURACJA MEMO AT HOME
Zupa: JESIENNA ZUPA DYNIOWA
Uczestnicy: Maciej Jarzębski, Wiktoria Siczek
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy
Szef kuchni: MATEUSZ BALCEREK – EURO TOQES POLSKA & GASTRO CHEF
Zupa: ZUPA GRZYBOWA DARY PUSZCZY BYDGOSKIEJ
Uczestnicy: Martyna Adrjanow, Klaudia Foterek
Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Grzegorz Parczewski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, Sebastian Ferenc – szef Hotelu City w Bydgoszczy, Maciej Żurkowski – członek Stowarzyszenia Euro Toques Polska oraz Witek Hryncewicz – podróżnik, wybitny smakosz kuchni Kujaw i Pomorza.
W konkursie wygrała drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim, która przygotowała: węgierską zupę gulaszową z kluseczkami, pod kierunkiem Piotra Lewtaka – szefa kuchni restauracji La Strada w Stargardzie Gdańskim w składzie: Agata Janiszewska, Joanna Barczyńska. Gratulujemy!!!
SZCZEGÓLNE PODZIEKOWANIA ZA CUDOWNE PROWADZENIE IMPREZY NALEŻĄ SIĘ:
PANI REDAKTOR KRYSTYNIE LEWICKIEJ-RITTER oraz ZESPOŁOWI MUZYCZNEMU PILERSI, KTÓRZY NA ŻYWO
ZAGRALI WSPANIAŁE UTWORY MUZYCZNE ZE SWOJEJ PLYTY
Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, przedstawicielom Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału w Bydgoszczy, Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza – Grzegorzowi Parczewskiemu, Przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogoźińskim, Szymonowi Rogozińskiemu oraz Alicji Klunder, poznańskiej firmi: Fusion Gusto – Natalii i Radosławi Lewandowskim , Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Patrycji Krzyżanowskiej, Dyrektor Carrefour Bydgoszcz – Dariuszowi Naporskiemu, Bozenie Hening – Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi oraz szefowi kuchni Hotelu City Sebastianowi Ferencowi. Prezes Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy Justynie Gackowskiej. Przedstawicielom firmy: Prosiaczek, Firmie Elpol – Leszek Muzolf, szefowi kuchni Łukaszowi Gościniakowi, Pani Magdelenie Mendel z firmy Prosiaczek. Przedstawicielom restauracji: Calvados – Elżbiecie Markuszewskiej, Villa Tatrzańska – Michałowi Zielińskiemu, Krzysztofowi Grzelińskiemu, Danielowi Kruszyńskiemu - Restauracja Leśna Solec Kujawski, Rafałowi Godziemskiemu – Memo at Home i Beacie Słomiannej, Dariuszowi Gibasowi Port 13 Bydgoszcz, Mateuszowi Barcerkowi z Euro Toqes Polska, Danielowi Żurkowskiemu z restauracji Pasjonata, Agnieszcze Ochniak z papaja.pl, Dariuszowi Królowi, kinie Helios za przygotowanie podwójnych wejściówek do kina na wybrany seans filmowy, pani dyrektor szkoły mgr Justynie Ormanowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży kółka kulinarnego działającego przy ZSG w Bydgoszczy, klasie 4b TŻ i 2b TP za pomoc przy organizacji konkursu.
Organizator i pomysłodawca imprezy: Krzysztof Szczepaniak
Relacje i zdjęcia z pikniku zobacz:
https://tygodnikbydgoski.pl/aktualnosci/wywalczyly-wielka-chochle-piknik-w-gastronomiku-fotorelacja
https://naszabydgoszcz.pl/kociolki-gastronomika-po-raz-pierwszy-w-wydaniu-regionalnym-zdjecia/