I edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego: „Smaki zup i potraw kuchni polskiej, re

Opublikowano: 2020-10-06 13:46, Numer artykułu: 31597

28 września 2020r. w ramach projektu Bydgoskiego Grantu Oświatowego na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się I wojewódzki konkurs kulinarny dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego  „Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej różnych narodów”. Młodzież z szefami kuchni polskich i bydgoskich restauracji oraz hoteli gotowała na żywym ogniu sześć zup konkursowych:

 

DRUŻYNA – Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim

Szef kuchni: PIOTR LEWTAK – RESTAURACJA LA STRADA STARGARD GDAŃSKI  

Zupa: WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA Z KLUSECZKAMI

Uczestnicy: Agata Janiszewska, Joanna Barczyńska

DRUŻYNA – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego  w Grubnie

Szef kuchni: MICHAŁ ZIELIŃSKI – RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA

Zupa: ŻUREK KUJAWSKI NA NATURALNYM ZAKWASIE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ ,BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI

Uczestnicy: Patrycja Stanisławska, Patryk Włodarczyk 

DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Żninie

Szef kuchni: DARIUSZ GIBAS – RESTAURACJA PORT 13 BYDGOSZCZ

Zupa: PIKANTNA ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z OWOCAMI MORZA I ESTRAGONEM

Uczestnicy: Patrycja Nowak, Wiktoria Berenda

 

 

DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich  im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu

Szef kuchni: KRZYSZTOF GRZELIŃSKI – RESTAURACJA NATURALNA 

Zupa: WEGETARIAŃSKA ZUPA KIM CHI

Uczestnicy: Katarzyna Sredzińska, Natalia Plebaniak

DRUŻYNA –Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu

Szef kuchni: BEATA SŁOMIANA – RESTAURACJA MEMO AT HOME

Zupa: JESIENNA ZUPA DYNIOWA

Uczestnicy: Maciej Jarzębski, Wiktoria Siczek

DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy

Szef kuchni: MATEUSZ BALCEREK – EURO TOQES POLSKA & GASTRO CHEF

Zupa: ZUPA GRZYBOWA DARY PUSZCZY BYDGOSKIEJ 

Uczestnicy: Martyna Adrjanow, Klaudia Foterek


Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Grzegorz Parczewski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, Sebastian Ferenc – szef Hotelu City w Bydgoszczy, Maciej Żurkowski – członek Stowarzyszenia Euro Toques Polska oraz Witek Hryncewicz – podróżnik, wybitny smakosz kuchni Kujaw i Pomorza.

 

W konkursie wygrała drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim, która przygotowała: węgierską zupę gulaszową z kluseczkami, pod kierunkiem  Piotra Lewtaka – szefa kuchni restauracji La Strada w Stargardzie Gdańskim w składzie: Agata Janiszewska, Joanna Barczyńska. Gratulujemy!!!

 

SZCZEGÓLNE PODZIEKOWANIA ZA CUDOWNE PROWADZENIE IMPREZY NALEŻĄ SIĘ:

PANI REDAKTOR KRYSTYNIE LEWICKIEJ-RITTER oraz ZESPOŁOWI MUZYCZNEMU PILERSI, KTÓRZY NA ŻYWO

ZAGRALI WSPANIAŁE UTWORY MUZYCZNE ZE SWOJEJ PLYTY

 

Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, przedstawicielom Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału w Bydgoszczy, Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza – Grzegorzowi Parczewskiemu, Przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogoźińskim, Szymonowi Rogozińskiemu oraz Alicji Klunder, poznańskiej firmi: Fusion Gusto – Natalii i Radosławi Lewandowskim , Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Patrycji Krzyżanowskiej, Dyrektor Carrefour Bydgoszcz – Dariuszowi Naporskiemu, Bozenie Hening – Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi oraz szefowi kuchni Hotelu City Sebastianowi Ferencowi. Prezes Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy Justynie Gackowskiej. Przedstawicielom firmy: Prosiaczek, Firmie Elpol – Leszek Muzolf, szefowi kuchni Łukaszowi Gościniakowi, Pani Magdelenie Mendel z firmy Prosiaczek. Przedstawicielom restauracji: Calvados – Elżbiecie Markuszewskiej, Villa Tatrzańska – Michałowi Zielińskiemu, Krzysztofowi Grzelińskiemu,  Danielowi Kruszyńskiemu - Restauracja Leśna Solec Kujawski, Rafałowi Godziemskiemu – Memo at Home i Beacie Słomiannej, Dariuszowi Gibasowi Port 13 Bydgoszcz, Mateuszowi Barcerkowi z Euro Toqes Polska, Danielowi Żurkowskiemu z restauracji Pasjonata, Agnieszcze Ochniak z papaja.pl, Dariuszowi Królowi, kinie Helios za przygotowanie podwójnych wejściówek do kina na wybrany seans filmowy, pani dyrektor szkoły mgr Justynie Ormanowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży kółka kulinarnego działającego przy ZSG w Bydgoszczy, klasie 4b TŻ i 2b TP za pomoc przy organizacji konkursu.

 

Organizator i pomysłodawca imprezy: Krzysztof Szczepaniak

 

Relacje i zdjęcia z pikniku zobacz:

 

https://tygodnikbydgoski.pl/aktualnosci/wywalczyly-wielka-chochle-piknik-w-gastronomiku-fotorelacja

 

https://pomorska.pl/kulinarny-konkurs-w-bydgoskim-gastronomiku-kto-zgotowal-sobie-sukces-zdjecia/ar/c17-15203634

 

http://papaja.pl/?m=a&id=8938

 

https://naszabydgoszcz.pl/kociolki-gastronomika-po-raz-pierwszy-w-wydaniu-regionalnym-zdjecia/