II edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego
27 września 2021r. na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się II wojewódzki konkurs kulinarny dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego „Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”. Młodzież z szefami kuchni polskich i bydgoskich restauracji oraz hoteli gotowała na żywym ogniu sześć zup konkursowych:
DRUŻYNA – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie
Szef kuchni: PIOTR LEWTAK – RISTORANTE LA STRADA STARGRAD
Zupa: WŁOSKA TOSKAŃSKA WARZYWNA – RIBOLLITA
Uczestnicy: Igor Kilkiewicz, Patrycja Blas
DRUŻYNA – Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Szef kuchni: MACIEJ JESZKE – RESTAURACJA PORT SZYNORT
Zupa: KUJAWSKA PARZYBRODA
Uczestnicy: Amelia Markowska, Marta Prokopczyk
DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Żninie
Szef kuchni: BEATA SŁOMIANA – RESTAURACJA MEMO AT HOME
Zupa: ZUPA KREWETKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I MAKARONEM UDON
Uczestnicy: Wiktoria Kludzikowska, Marianna Felcyn
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu
Szef kuchni: JAKUB NOWAK – RESTAURACJA KARAFKA BYDGOSZCZ
Zupa: ŻUREK NA JAGNIĘCINIE MAZURSKIEJ
Uczestnicy: Katarzyna Sredzińska, Natalia Plebaniak
DRUŻYNA –Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu
Szef kuchni: MICHAŁ ZIELIŃSKI – RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA
Zupa: SEZONOWA ZUPA Z KURKOWA – DARY LASU KUJAW I POMORZA
Uczestnicy: Alicja Partyka, Wiktoria Siczek
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy
Szef kuchni: BOGUSŁAW STASIK – STOWARZYSZENIE KUCHARZY KUJAW I POMORZA
Zupa: GULASZOWA Z DZICZYZNY
Uczestnicy: Maja Gołąb, Nikodem Kłos
Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Agata Jędraszczak – Kuchnia Agaty, Sebastian Ferenc – szef Hotelu City w Bydgoszczy, Maciej Żurkowski – Kucharze bez Granic oraz Krzysztof Grzeliński – Restauracja Naturalna.
W konkursie wygrała drużyna z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie, która przygotowała toskańską zupę warzywną: ribollita, pod kierunkiem Piotra Lewtaka – szefa kuchni Ristorante La Strada Stargard w składzie: Igor Kilkiewicz, Patrycja Blas. Gratulujemy!!!
Szczególne podziękowania za cudowne prowadzenie imprezy należą się pani redaktor Krystynie Lewickiej-Ritter oraz zespołowi muzycznemu Pilersi, który na żywo zagrał wspaniałe utwory muzyczne ze swojej płyty
Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, przedstawicielom Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału w Bydgoszczy, Przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogozińskim, Alicji Klunder, poznańskiej firmie: Fusion Gusto – Natalii i Radosławowi Lewandowskim, Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Patrycji Krzyżanowskiej, Dyrektor Carrefour Bydgoszcz – Dariuszowi Naporskiemu, Bożenie Hening – Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi oraz szefowi kuchni Hotelu City Sebastianowi Ferencowi, Prezes Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy Justynie Gackowskiej, przedstawicielom firm: Prosiaczek, Villa Tatrzańska – Michałowi Zielińskiemu, Krzysztofowi Grzelińskiemu, Piotrowi Lewtakowi, Beacie Słomiannej, Danielowi Żurkowskiemu z restauracji Pasjonata, Agnieszce Ochniak z Papaja.pl, Dariuszowi Królowi, Politechnice Bydgoskiej, Zarządowi Polskiego Związku Łowieckiego, Nadleśnictwu Zamrzenica, Cukiernia Fronhoffs, Powidłom Strzeleckim, Danucie i Piotrowi Krzewskim – sery, pani dyrektor mgr Justynie Ormanowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży z kółka kulinarnego działającego przy ZSGH w Bydgoszczy i 3bTP za pomoc przy organizacji konkursu.
Organizator i pomysłodawca imprezy: Krzysztof Szczepaniak
Relacje i zdjęcia z pikniku zobacz: