II edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego

Opublikowano: 2021-10-04 20:04, Numer artykułu: 44143

27 września 2021r. na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się II wojewódzki konkurs kulinarny dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego „Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”. Młodzież z szefami kuchni polskich i bydgoskich restauracji oraz hoteli gotowała na żywym ogniu sześć zup konkursowych:

DRUŻYNA – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie

Szef kuchni: PIOTR LEWTAK – RISTORANTE LA STRADA STARGRAD

Zupa: WŁOSKA TOSKAŃSKA WARZYWNA – RIBOLLITA

Uczestnicy: Igor Kilkiewicz, Patrycja Blas

DRUŻYNA – Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim

Szef kuchni: MACIEJ JESZKE – RESTAURACJA PORT SZYNORT

Zupa: KUJAWSKA PARZYBRODA

Uczestnicy: Amelia Markowska, Marta Prokopczyk

DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Żninie

Szef kuchni: BEATA SŁOMIANA – RESTAURACJA MEMO AT HOME

Zupa: ZUPA KREWETKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I MAKARONEM UDON

Uczestnicy: Wiktoria Kludzikowska, Marianna Felcyn

DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu

Szef kuchni: JAKUB NOWAK – RESTAURACJA KARAFKA BYDGOSZCZ

Zupa: ŻUREK NA JAGNIĘCINIE MAZURSKIEJ

Uczestnicy: Katarzyna Sredzińska, Natalia Plebaniak

DRUŻYNA –Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu

Szef kuchni: MICHAŁ ZIELIŃSKI – RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA

Zupa: SEZONOWA ZUPA Z KURKOWA – DARY LASU KUJAW I POMORZA

Uczestnicy: Alicja Partyka, Wiktoria Siczek

DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy

Szef kuchni: BOGUSŁAW STASIK – STOWARZYSZENIE KUCHARZY KUJAW I POMORZA

Zupa: GULASZOWA Z DZICZYZNY

Uczestnicy: Maja Gołąb, Nikodem Kłos

Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Agata Jędraszczak – Kuchnia Agaty, Sebastian Ferenc – szef Hotelu City w Bydgoszczy, Maciej Żurkowski – Kucharze bez Granic oraz Krzysztof Grzeliński – Restauracja Naturalna.

W konkursie wygrała drużyna z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie, która przygotowała toskańską zupę warzywną: ribollita, pod kierunkiem Piotra Lewtaka – szefa kuchni Ristorante La Strada Stargard w składzie: Igor Kilkiewicz, Patrycja Blas. Gratulujemy!!!

Szczególne podziękowania za cudowne prowadzenie imprezy należą się pani redaktor Krystynie Lewickiej-Ritter oraz zespołowi muzycznemu Pilersi, który na żywo zagrał wspaniałe utwory muzyczne ze swojej płyty

Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, przedstawicielom Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału w Bydgoszczy, Przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogozińskim, Alicji Klunder, poznańskiej firmie: Fusion Gusto – Natalii i Radosławowi Lewandowskim, Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Patrycji Krzyżanowskiej, Dyrektor Carrefour Bydgoszcz – Dariuszowi Naporskiemu, Bożenie Hening – Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi oraz szefowi kuchni Hotelu City Sebastianowi Ferencowi, Prezes Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy Justynie Gackowskiej, przedstawicielom firm: Prosiaczek, Villa Tatrzańska – Michałowi Zielińskiemu, Krzysztofowi Grzelińskiemu, Piotrowi Lewtakowi, Beacie Słomiannej, Danielowi Żurkowskiemu z restauracji Pasjonata, Agnieszce Ochniak z Papaja.pl, Dariuszowi Królowi, Politechnice Bydgoskiej, Zarządowi Polskiego Związku Łowieckiego, Nadleśnictwu Zamrzenica, Cukiernia Fronhoffs, Powidłom Strzeleckim, Danucie i Piotrowi Krzewskim – sery, pani dyrektor mgr Justynie Ormanowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży z kółka kulinarnego działającego przy ZSGH w Bydgoszczy i 3bTP za pomoc przy organizacji konkursu.

Organizator i pomysłodawca imprezy: Krzysztof Szczepaniak

Relacje i zdjęcia z pikniku zobacz:

 

https://naszabydgoszcz.pl/kociolki-gastronomika-czylikonkurs-dla-mlodych-adeptow-sztuki-kulinarnej-foto-audio/

 

https://www.eska.pl/bydgoszcz/uczniowie-w-bydgoszczy-gotowali-zupy-na-zywym-ogniu-zdjecia-aa-wo2X-hz21-9tpv.html

 

https://bydgoszcz.tvp.pl/56074559/zupa-z-toskanii-urzekla-jury-i-zgarnela-wielka-chochle-gastronomika

 

https://tygodnikbydgoski.pl/wydarzenia/pichcili-zupy-w-kociolkach-tradycyjny-piknik-w-gastronomiku-zdjecia