III edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego: „Smaki zup i potraw kuchni polskiej, regionalnej i różnych narodów”
26 września 2022r. na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego „Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej różnych narodów”. Młodzież z szefami kuchni bydgoskich i polskich restauracji oraz hoteli gotowała na żywym ogniu pięć zup konkursowych:
DRUŻYNA – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie
Szef kuchni: SZYMON PERTEK – RESTAURACJA JATKI6
Zupa: KUJAWSKI ŻUREK NA WŁASNYM ZAKWASIE
Uczestnicy: Michel Trepkowska, Szymon Wiśniewski
DRUŻYNA – Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Szef kuchni: MATEUSZ BALCEREK – GASTRO CHEF BYDGOSZCZ
Zupa: KRUPNIK POLSKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Uczestnicy: Kinga Kin, Zuzanna Czyżniewska
DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Żninie
Szef kuchni: MONIKA GWIAZDA – CHEF NESTLE
Zupa: WEGAŃSKA
Uczestnicy: Kinga Kiniowska, Oliwia Hopka
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu
Szef kuchni: BOGUSŁAW STASIK – STOWARZYSZENIE KUCHARZY KUJAW I POMORZA
Zupa: KOCIOŁEK MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ
Uczestnicy: Dominika Krajewska, Klaudia Kudlewska
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy
Szef kuchni: TOMASZ CZARNECKI – HOTEL SEIDORF SOSNÓWKA k. KARPACZA
Zupa: ORIENTALNA Z OWOCAMI MORZA
Uczestnicy: Aleksander Baranowski, Michał Deruś
DRUŻYNA – Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeźna (poza konkursem – goście specjalni)
Szef kuchni: KAROLINA SERAFIN i BOŻENA NOWAKOWSKA
Zupa: CHŁOPSKA ZALEWAJKA Z ZIEMNIAKAMI
Uczestnicy: Justyna Niewiadomy, Weronika Helińska (kapitan zespołu KKP Sportis Bydgoszcz)
Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Sebastian Ferenc – szef Hotelu City w Bydgoszczy, Maciej Żurkowski – Pasjonata Bistro, Krzysztof Grzeliński – Restauracja Naturalna, Rafał Godziemski – Restauracja Memo at Home, Michał Zieliński – Restauracja Villa Tatrzańska.
W konkursie wygrała drużyna: Zespołu Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, która przygotowała: KOCIOŁEK MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ, pod kierunkiem Bogusława Stasika w składzie: Dominika Krajewska, Klaudia Kudelska. Gratulujemy!!!
SZCZEGÓLNE PODZIEKOWANIA ZA PROWADZENIE IMPREZY NALEŻĄ SIĘ:
PANI REDAKTOR KRYSTYNIE LEWICKIEJ-RITTER oraz ZESPOŁOWI MUZYCZNEMU PILERSI, KTÓRZY NA ŻYWO
ZAGRAŁ WSPANIAŁE UTWORY MUZYCZNE ZE SWOJEJ PŁYTY ORAZ SPORTOWCOM Z REGIONU KUJAW I POMORZA (Helenie Wiśniewskiej brązowej medalistce IO w Tokio, Akademickiej Mistrzyni Świata
w kajakarstwie K1 200m i 500m oraz K4 500m. Drużynie koszykarek KS BASKET 25 BYDGOSZCZ z trenerem Piotrem Kulpeksza i kapitan Kariną Michałek. Drużynie piłkarek nożnych KKP SPORTIS BYDGOSZCZ z menager Justyną Niewiadomy i kapitan Weroniką Helińską).
Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, przedstawicielom Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału w Bydgoszczy, Przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogoźińskim, Szymonowi Rogozińskiemu oraz Alicji Klunder, Piwnica Win Bydgoszcz – Adamowi Marciniakowi, Diego Toiitemu z Krakowa za ufundowanie desek, poznańskiej firmi: Fusion Gusto – Natalii i Radosławi Lewandowskim, Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Patrycji Krzyżanowskiej, Dyrektor Carrefour Bydgoszcz – Joannie Ściera, Bozenie Hening – Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi i Jarosławowi Manelskiemu oraz szefowi kuchni Hotelu City Sebastianowi Ferencowi. Prezes Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy Justynie Gackowskiej. Przedstawicielom firmy: Prosiaczek, Cukierni Sowa, Frosta, Mlekpol, Kino Helios. Szefom kuchni: Michałowi Zielińskiemu, Krzysztofowi Grzelińskiemu, Rafałowi Godziemskiemu, Danielowi Żurkowskiemu, Zarządowi Polskiego Związku Łowieckiego – Aleksandrze Szulc, Kole Gospodyń Wiejskich z Brzeźna, Cukierni Fronhoffs, Piotrowi Wietrzychowskiemu – Szanuj Bydgoszcz, Stanisławowi Gazda – Obiektywna Bydgoszcz, Zielonej Drużynie Bezpiecznej Rodzinie, dyrektor szkoły mgr Justynie Ormanowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży kółka kulinarnego działającego przy ZSGH w Bydgoszczy, klasie: 4b TP za pomoc przy organizacji konkursu. Dziękujemy za patronat medialny: Expressowi Bydgoskiemu i bydgoskiemu oddziałowi radia Eska.
Organizator i pomysłodawca imprezy: Krzysztof Szczepaniak
Relacje i zdjęcia z pikniku zobacz:
https://bydgoszcz.tvp.pl/62980045/walczyli-o-tytul-chochli-gastronomika