II miejsce w konkursie Trophée Mille Polska 2025

Opublikowano: 2025-11-10 11:49, Numer artykułu: 104832

II miejsce w konkursie Trophée Mille Polska 2025

7 listopada podczas targów HORECA w Krakowie odbył się konkurs Trophée Mille. Jest to najbardziej prestiżowy konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej w Polsce. Naszą szkołę reprezentowali Kornel Byzdra (4dTG) i Agata Zawadka (4bTG), którzy znaleźli się w ścisłej szóstce najlepszych duetów kucharsko-cukierniczych. P. Agnieszka Lica, nauczyciel praktycznej nauki zawodu występowała w roli trenera. Na danie główne przygotowali: filet z piersi kaczki/muslin z podgrzybka/glazura miodowa/kaczy demi glace/puree ze szczypiorkiem/tarta z gąską/espuma pietruszkowa. Na deser serwowali: mus na bazie czekolad i kawy/żelka pomarańczowa/ptasie mleczko/krem pomarańczowy/pudding ze śliwką/ciastko kruche/karmel/puder truskawkowy. Konkurs dał możliwość poznania wielu znaczących osób ze świata gastronomicznego. Dodatkowo znani kucharze oraz cukiernicy udzielili cennych wskazówek na przyszłość. W wolnej chwili znaleźliśmy również czas na odwiedzenie smoka wawelskiego.

Nad przygotowaniami uczniów czuwały nauczycielki: Barbara Nicińska - danie główne, Agnieszka Lica - deser