Innowacja pedagogiczna „Suszonki z gastronomika"
W naszej szkole rozpoczęliśmy realizację innowacji pedagogogicznej pt. „Suszonki z gastronomika". Suszenie to jedna z najlepszych i najstarszych metod utrwalania żywności. Polega na pozbyciu się wody z produktów, poprzez jej wyparowanie. Produkty spożywcze nie tracą w ten sposób zbyt dużo wartości odżywczych, dlatego że woda, którą chcemy odparować, nie odparowuje z wszystkimi minerałami i witaminami, tylko wszystko zostaje skoncentrowane wewnątrz produktu. Innowacja nie byłaby możliwa, gdyby nie zakup dehydratora, który został sfinansowany z Funduszu Rady Rodziców. Na zajęciach suszyliśmy jabłka i buraczki. Postanowliśmy nie ograniczać się tylko do produktów spożywczych, dlatego suszyliśmy również lawendę i płatki róż. Nasze szuszone jabłka można kupić w bufecie szkolnym .
Monika Zakrzewska, Anna Firchów, Sławomir Kucharski