IV edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego

Opublikowano: 2023-09-25 18:06, Numer artykułu: 72651

25 września na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego „Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej różnych narodów”. Młodzież z szefami kuchni polskich i bydgoskich restauracji oraz hoteli gotowała na żywym ogniu sześć zup konkursowych:
DRUŻYNA – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie
Szef kuchni: JAKUB MICIANIEC – RESTAURACJA JA GUSTO&WINO
Zupa: GRZYBOWA DARY LASÓW
Uczestnicy: Sandra Marks, Martyna Myszka
DRUŻYNA – Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Szef kuchni: MATEUSZ BALCEREK – GASTRO CHEF BYDGOSZCZ
Zupa: KOCIOŁEK MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ
Uczestnicy: Zuzanna Piórkowska, Patrycja Wojnowska
DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Żninie
Szef kuchni: MONIKA GWIAZDA – CHEF NESTLE
Zupa: MEKSYKAŃSKA FIESTA
Uczestnicy: Zofia Bień, Michalina Nowakowska
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu
Szef kuchni: PAWEŁ FILIPIAK – DORADCA KULINARNY DEVELAY
Zupa: KOCIOŁEK MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ
Uczestnicy: Alicja Makos, Zuzanna Kitlińska
DRUŻYNA – Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy
Szef kuchni: TOMASZ CZARNECKI – HOTEL SEIDORF SOSNÓWKA k. KARPACZA
Zupa: SZCZAWIOWA Z JAJKIEM I JADALNYMI OWADAMI
Uczestnicy: Julia Ryczkowska, Agata Struensee
DRUŻYNA – Zespół Szkół Technicznych w Świeciu
Szef kuchni: MACIEJ JESZKE – RESTAURACJA PORT NOWY SZTNORT MAZURY
Zupa: FLACZKI Z LINA Z WARZYWAMI
Uczestnicy: Bartosz Kufel, Maksymilian Lipecki
Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Przemysław Urbaniak– szef Hotelu Cukrownia Żnin, Maciej Żurkowski – Pasjonata Bistro, Krzysztof Grzeliński – Restauracja Naturalna, Rafał Godziemski – Restauracja Memo at Home, Michał Zieliński – Restauracja Villa Tatrzańska, Bogusław Stasik.
W konkursie wygrała drużyna: Zespołu Szkół Technicznych w Świeciu, która przygotowała: KOCIOŁEK MEKSYKAŃSKI, pod kierunkiem Chef Nestle Moniki Gwiazdy w składzie: Zofia Bień, Michalina Nowakowska. Gratulujemy. SZCZEGÓLNE PODZIEKOWANIA ZA PROWADZENIE IMPREZY NALEŻĄ SIĘ:
ZESPOŁOWI MUZYCZNEMU PILERSI, KTÓRY NA ŻYWO ZAGRAŁ WSPANIAŁE UTWORY MUZYCZNE ZE SWOJEJ PŁYTY ORAZ SPORTOWCOM Z REGIONU KUJAW I POMORZA (Helenie Wiśniewskiej brązowej medalistce IO w Tokio, Akademickiej Mistrzyni Świata w kajakarstwie K1 200m i 500m oraz K4 500m. Drużynie koszykarek KS BASKET 25 BYDGOSZCZ z trenerem Piotrem Kulpekszą i kapitan Kariną Michałek. Drużynie piłkarek nożnych KKP SPORTIS BYDGOSZCZ z menager Justyną Niewiadomy, żużlowcom: KACPROWI
PLUDRZE Zooleszcz DVP Logostic Grudziądz i BARTOSZOWI NOWAKOWI Abramczyk Polonia Bydgoszcz oraz młodym zapaśnikom KS GWIAZDA BYDGOSZCZ z Olimpijczykiem trenerem Bartłomiejem Bardeckim).
Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, Przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogozińskim, Szymonowi Rogozińskiemu oraz Alicji Klunder, Piwnica Win Bydgoszcz – Adamowi Marciniakowi, poznańskiej firmie: Fusion Gusto – Natalii i Radosławi Lewandowskim, Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi i Jarosławowi Manelskiemu oraz szefowi kuchni
Hotelu City Sebastianowi Ferencowi, Prezesowi Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy Justynie Gackowskiej, przedstawicielom firmy: Prosiaczek, Kino Helios, szefom kuchni: Michałowi Zielińskiemu, Krzysztofowi Grzelińskiemu, Rafałowi Godziemskiemu, Danielowi Żurkowskiemu, Jakubowi Micianiec, Tomaszowi Czerneckiemu, Maciejowi Jeszke, Pawłowi Filipiakowi, firmie: Keeeper, Nestle – Katarzyna Zygo, Develay – Annie Szfrańskiej, All Food – Michałowi Sztuczce, McCain – Radosławowi Radziewicz, Hendi – Adrianowi Worach, Zarządowi Polskiego Związku Łowieckiego – Aleksandrze Szulc, Cukierni Fronhoffs, Stanisławowi Gazda – Obiektywna Bydgoszcz, pani dyrektor Justynie Ormanowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży kółka kulinarnego działającego przy ZSGH w Bydgoszczy, klasie: 5bTP i 1aTŻ za pomoc przy organizacji konkursu. Dziękujemy za patronat medialny: Expressowi Bydgoskiemu i bydgoskiemu oddziałowi radia Eska.

Organizator i pomysłodawca imprezy: Krzysztof Szczepaniak
Linki do wydarzenia:
LINK 1 LINK 2 LINK 3