IV edycja wojewódzkiego konkursu Mistrzowie w swoim fachu

Opublikowano: 2025-10-31 10:17, Numer artykułu: 104281

30 października 2025 roku odbyła się IV edycja wojewódzkiego konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Konkurs składał się z kilku części: rozwiązania testu, rozpoznania przypraw oraz przygotowania w zespołach dwuosobowych: zupy, dania głównego i deseru. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu było mleko i jego przetwory. Wydarzenie odbyło się w ramach Bydgoskich Grantów Oświatowych. Dania konkursowe oceniane były przez jury w składzie: Rafał Godziemski (Memo in Loft Osielsko), Michał Zieliński (Grucha i Pietrucha Bydgoszcz) oraz Adam Rzęski (Park Hotel Bydgoszcz). Mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole uczniów i ich opiekunów ze szkół w Tucholi, Kowalewie Pomorskim oraz Toruniu.

Wyniki konkursu prezentują się następująco:

I miejsce: Julia Glama i Żaklina Pasza z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi,

II miejsce: Katarzyna Hansz i Magdalena Grzeca z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi,

III miejsce: Julia Spieczyńska i Maja Rychlicka z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim.

Wyróżnienia otrzymali: Maja Gackowska i Daria Kapiszka z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi; Mateusz Śliwiński i Jakub Kubanek z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy; Klaudia Raczkowska, Oliwia Zacharek, Michał Kowalski i Julian Kubiak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.

Podziękowania kierujemy do firm-sponsorów: Profundal, Mlekpol, Frosta, Sowa, ChemaN, Develey, pani dyrektor Justyny Ormanowskiej, pani kierownik Warsztatów Szkolnych Moniki Zakrzewskiej, pani Marioli Ruge, która przygotowała deski serów, pań: Aleksandry Daszuty-Kosiak i Katarzyny Kubery oraz Warsztatów Szkolnych za zaangażowanie w to przedsięwzięcie.

Organizatorki: Barbara Nicińska, Magdalena Czekajewska-Stańczyk