Jak zrobić dobry ser w domu?
Oto jest pytanie, ale my już wiemy…
18 stycznia odbyły się szkolenia serowarskie. Zajęcia poprowadził pan Krzysztof Jaworski – znany serowar z Żuław. Nauczyciele i młodzież, pod czujnym okiem, warzyli domowe sery, wskrzeszając tym samym tradycję wytwarzania serów metodą gospodarską. Każdy uczestnik warzył ser od podstaw: podgrzewał mleko, dodawał podpuszczkę, formował i moczył w solance. Robiliśmy sery z masy parzonej, ricottę oraz ser domowy ręczny, który podawany był na dwa sposoby - polany zalewą olejowo- ziołową z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami oraz polany miodem, suszonymi owocami i orzechami.
Dla niektórych uczestników może będzie to początek pożytecznego hobby, a dla innych sposób na życie zawodowe. Zajęcia podobały się wszystkim uczestnikom i zapewne będą inspiracją do zdobywania kolejnych stopni serowarskiego fachu.
Już dziś zapraszamy pana Krzysztofa na kolejne szkolenia w przyszłym roku szkolnym.
Opiekun Mariola Ruge, Joanna Nowicka