Konferencja naukowa i warsztaty kulinarne: "Zapomniane potrawy wigilijne. Historia i gastronomia"

Opublikowano: 2019-11-19 21:54, Numer artykułu: 17913

W dniu 17.11.2019 r. nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSGH uczestniczyli w konferencji: "Zapomniane potrawy wigilijne. Historia i gastronomia", która odbyła się na Wydziale Nauk Humanistycznych UMK w Toruniu, z ciekawą częścią warsztatową w Akademii Kulinarnej Studio "A", w wykonaniu gościa specjalnego: Karola Okrasy. Wspaniałe wystąpienia prof. Jarosława Dumanowskiego, dr Aleksandry Klesty-Nawrockiej, dr Marty Sikorskiej, prof. Rimvidasa Lauzikasa oraz naszego gościa specjalnego- Karola Okrasy. Przywracaliśmy pamięć o takich zapomnianych daniach wigilijnych jak: zupa migdałowa, karp w szarym sosie, szczupak w sosie chrzanowym czy sandacz z jajami. Na części warsztatowej przygotowaliśmy między innymi: majonez z ryb według regionalnego przepisu z XIX wieku, karpia w sosie piernikowym ("po polsku") i raczyliśmy się litewskim wigilijnym przysmakiem - slizikami z mlekiem makowym. Te smaki były zachwycające.

Dziękujemy za zaproszenie.

Nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Krzysztof Szczepaniak, Waldemar Szreder