Konkurs językowo – kulinarny „Szlakiem Smaków Kujaw i Pomorza”

Opublikowano: 2021-03-30 14:40, Numer artykułu: 38521

Jeśli lubicie gotować i jednocześnie chcecie pobawić się językiem angielskim, zachęcamy Was do udziału w konkursie językowo-kulinarnym na przygotowanie i udokumentowanie przyrządzonej przez Was potrawy wielkanocnej. Zbliżający się okres Świąt Wielkiej Nocy jest idealnym czasem, aby wybraną przez Was potrawę, którą będziecie przygotowywać w Waszych kuchniach wykorzystać do pracy konkursowej.
Kto lubi programy kulinarne, może sam poczuć się jak w wymarzonym "cooking show" i nakręcić filmik podczas przygotowywania potrawy świątecznej skierowany do anglojęzycznej :-) widowni. Kto wstydzi się kamery, może poczuć się jak bloger, który chce się pochwalić swoją popisową potrawą na swoim blogu i uwiecznić ją w formie zdjęć oraz opisów.
Szczegóły konkursu opisane są w regulaminie poniżej.
Serdecznie zachęcamy do udziału w konkursie.
Organizatorki: Joanna Kozińska oraz Katarzyna Tomczak

Regulamin konkursu językowo – kulinarnego „Szlakiem Smaków Kujaw i Pomorza”
Formuła konkursu
:
- Zadaniem uczniów jest wyszukanie jednego przepisu kulinarnego na wybraną potrawę wielkanocną ze swojego regionu i przetłumaczenie go na język angielski.
- Następnie wykonanie zadania konkursowego w formie do wyboru:
a) Nakręcenia filmiku, w którym przygotowujecie i omawiacie etapy przygotowania tej potrawy w języku angielskim.
b) Przygotowania prezentacji multimedialnej w PowerPoint bądź Prezi (min 8 slajdów zawierających wstęp: nazwa potrawy w j. polskim i angielskim, kolejne slajdy w języku angielskim to etapy przygotowania potrawy z opisem i dołączonymi zdjęciami jak wykonujecie tę potrawę, ostatni slajd – efekt końcowy przygotowanej potrawy). Na zdjęciach możecie być ukazani w całości jak przygotowujecie potrawę lub ujęte tylko Wasze ręce.

Kryteria oceny:
- atrakcyjność przedstawienia przepisu,
- estetyka,
- poprawność językowa,
Cele konkursu:
– promowanie kuchni regionu województwa kujawsko – pomorskiego,
– motywowanie uczniów do rozwijania umiejętności językowych,
– promowanie uczniów zdolnych i ambitnych,
– zachęcanie do poszerzania słownictwa kulinarnego w języku angielskim,
– rozwijanie umiejętności opisywania kuchni regionalnej w języku angielskim,
– zabawa z językiem obcym.

Uczestnicy: Konkurs skierowany jest do uczniów klas II Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Termin: Termin nadsyłania prac do 11 kwietnia 2021r na adres: zsgkozinska@gmail.com

Nagrody:
Wszyscy uczestnicy otrzymają ocenę celującą za udział w konkursie, a autorzy trzech najlepszych przepisów dodatkowo otrzymają nagrody rzeczowe w dniu zakończenia roku szkolnego.