Konkurs o Wielką Chochlę Gastronomika
29 września 2025 r. uczniowie ZSG-H stanęli do zmagań o Wielka Chochlę Gastronomika czyli wzięli udział w konkursie kulinarnym "Smaki zup i potraw kuchni polskiej, regionalnych i różnych narodów". Sześć zespołów przez dwie godziny dzielnie walczyło z ogniem, czasem i smakiem.
Degustacji i oceny potraw dokonało jury w składzie: Dyrektor Szkoły – p. Justyna Ormanowska; przedstawiciel grona pedagogicznego - p. Małgorzata Grynienko; przedstawiciel uczniów, wielokrotny laureat konkursów kulinarnych Kornel Byzdra oraz przedstawiciel polskiego Związku Łowieckiego - p. Aleksandra Szulc.
Bezkonkurencyjny okazał się kapuśniak przygotowany przez uczennice klasy 3bTG: Blankę Sobczyńską i Natalię Sudrawską (opiekun p. Magdalena Czekajewska - Stańczyk). Drugie miejsce zajęła zupa "maltańska", czyli zupa na wywarze rybnym i białym winie, z krewetkami ugotowana przez przedstawicieli wyjazdu na staże zawodowe na Maltę: Jakuba Kuczborskiego i Pawła Zielińskiego (opiekun p. Monika Zakrzewska). Trzecie miejsce przypadło kociołkowi myśliwskiemu serwowanemu z bułeczkami wykonanymi z mąki z żołędzi, przygotowanemu przez uczniów klasy 3bBS: Alicję Wysocką i Mateusza Iwanickiego pod kierunkiem p. Marioli Ruge. Pozostałe zupy zajęły następujące miejsca: 4. żurek, wykonany przez przedstawicieli klasy 3aTG: Norberta Hojnackiego i Wojciecha Czubę wraz z opiekunem p. Anną Firchów; 5. należało do zupy cukinowej z pulpecikiem, przygotowanej przez Agatę Zawadkę i Julitę Kijowską z 4bTG (opiekun p. Anna Borowicz - Pyś), 6.: zupa dyniowa, którą serwowali uczniowie klasy 3cTG: Marcel Wosiutyński i Piotr Strzałkowski (opiekun p. Hanna Pasera).
Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni wysokiej jakości sprzętem gastronomicznym. Nagrody ufundowane zostały z funduszu Rady Rodziców oraz przez sponsorów. Konkursowi towarzyszyły dodatkowe atrakcje kulinarne. Uczestnicy skosztowali produktów z wędzarni oraz pizzy z pieca opalanego drewnem, którą przygotowali nasi uczniowie wraz ze sponsorem Pizzerią "Ciao Amore"
Podziękowania należą się wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie konkursu: p. Dyrektor Justynie Ormanowskiej, sponsorom nagród i surowców; p. Klaudii Tecław, p. Agnieszcze Makowskiej, firmie Cheman, kinu "Helios", pizzerii "Ciao Amore", p. Krzysztofowi Szczepaniakowi, p. Tomaszowi Likszo, pracownikom magazynu oraz pracownikom administracji i obsługi.
Kierownik warsztatów szkolnych: Monika Zakrzewska