Kulinarne warsztaty z gęsiny na Narodowe Święto Niepodległości
W dniu 8 listopada br. na warsztatach szkolnych odbyły się kulinarne warsztaty z gęsiny z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Takiego zapału, entuzjazmu i radości tworzenia potraw nie było dawno. Młodzież kółka kulinarnego wykonała kujawsko-pomorskie gęsinowe smakołyki: czerninę kujawską z szarymi kluskami, pieczoną gęś nadziewaną gryczanym kaszotto, smalec gęsi oraz inne potrawy ludowe. Lekcja tradycji kulinarnej Kujaw mogła odbyć się dzięki pomocy Pani Dyrektor Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki PIB, Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej, która ufundowała gęsi na potrawy.
Dziękujemy za przybycie „Naszej Kujawiance” Pani Redaktor Krystynie Lewickiej-Ritter za wspólne gotowanie oraz przekazanie wiedzy związanej z historią oraz kulturą Kujaw i Pomorza. Panu Stanisławowi Gazda za zdjęcia i relację na stronie www.obietywanabydgoszcz.com oraz trenerowi klubu koszykarskiego Polskie Przetwory Basket 25 Bydgoszcz Piotrowi Kulpeksza za wspólne warsztaty.
Zapraszamy na kolejne spotkania kulinarne.
Organizatorzy: Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder
Fotorelację zobacz: https://www.obiektywnabydgoszcz.com/post/uczniowie-bydgoskiego-gastronomika-poznawali-tajniki-tworzenia-potraw-z-g%C4%99siny-zdj%C4%99cia