Kulinarne warsztaty z gęsiny na Święto Niepodległości
W dniu 09 listopada br. na warsztatach szkolnych w ZSGH w Bydgoszczy odbyły się kulinarne warsztaty z gęsiny z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Takiego zapału, entuzjazmu i radości tworzenia potraw nie było dawno. Młodzież kółka kulinarnego wykonała kujawsko-pomorskie smakołyki z gęsiny: czerninę kujawską z szarymi kluskami, wątróbkę w sosie malinowym, pieczoną gęś nadziewaną gryczanym kaszotto, smalec z gęsi oraz inne potrawy ludowe. Lekcja tradycji kulinarnej Kujaw mogła odbyć się dzięki pomocy pani dyrektor Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki PIB, Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej, która ufundowała gęsi na potrawy. Dziękujemy za przybycie pani redaktor Krystynie Lewickiej-Ritter za wspólne gotowanie i przekazanie wiedzy związanej z historią i kulturą Kujaw i Pomorza, panu Marcinowi za zdjęcia oraz trenerowi ekstraligowego klubu koszykarskiego Polskie Przetwory Basket 25 Bydgoszcz Piotrowi Kulpekszy za wspólne gotowanie. Zapraszamy na kolejne spotkania kulinarne.
Organizatorzy: Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder
Fotorelację zobacz: https://expressbydgoski.pl/kulinarne-warsztaty-w-bydgoskim-gastronomiku-uczniowie-gotowali-potrawy-z-gesiny-zdjecia/ar/c17-15895223