Kulinarny piknik dla dzieci i młodzieży połączony z V edycją szkolnego konkursu dla klas pierwszych „Smaki zup kuchni polskiej i różnych narodów”
27 maja 2019 roku w ramach projektu Bydgoskiego Grantu Oświatowego na terenie dziedzińca naszej szkoły odbyła się V edycja szkolnego konkursu kulinarnego dla klas pierwszych technikum i szkoły branżowej pt.„Smaki zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”. Młodzież naszej szkoły z szefami kuchni bydgoskich restauracji i hoteli gotowała na żywym ogniu cztery zupy konkursowe:
DRUŻYNA – 1 A TŻ – KOLOR NIEBIESKI
Szef kuchni: KRZYSZTOF GRZELIŃSKI – HOTEL FOCUS PREMIUM BYDGOSZCZ
Zupa: WARZYWNE FLACZKI WEGAŃSKIE
Uczestnicy: JULIA KWIATEK, NATALIA TOMCZAK, JULIA SZPAKOWSKA
DRUŻYNA – 1 B TŻ – KOLOR CZARNY
Szef kuchni: MICHAŁ ZIELIŃSKI – RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA
Zupa: ŻUREK KUJAWSKI NA NATURALNYM ZAKWASIE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI
Uczestnicy: JOANNA JELONEK, KLAUDIA KOZIK, OSKAR GÓRSKI
DRUŻYNA – 1 A BS – KOLOR ŻÓŁTY
Szef kuchni: ŁUKASZ GOŚCINIAK – HOTEL BRDA BYDGOSZCZ
Zupa: MEKSYKAŃSKA Z CZRWONĄ FASOLĄ, KUKURYDZĄ I MIĘSEM WIEPRZOWYM
Uczestnicy: GRACJANA WIŚNIEWSKA, LAURA KIN, SEBASTIAN GRAŚ
DRUŻYNA – 1 C TŻ – KOLOR CZERWONY
Szef kuchni: DANIEL KRUSZYŃSKI – HOTEL MERCURE BYDGOSZCZ
Zupa: ZUPA GRZYBOWA NA KOŚCIACH Z DZICZYZNY
Uczestnicy: MARTYNA ADRJANOW, MARTA GAWRON, PAULINA BIELICKA
Nowością był kociołek ubiegłorocznych zwycięzców konkursu: Joanny Frost, Aleksandry Wieloszyńskiej i Olgi Młynarczyk z kl. 2C TŻ, którzy przygotowali węgierską zupę gulaszową pod okiem szefa kuchni Macieja Jeszka. Muzyczną oprawą pikniku zajął się DJ Zwierzyk – Kacper Zwierzychowski, absolwent naszej szkoły oraz zespół PILERSI, który na żywo zagrał piękne utwory szantowe. Jak co roku podziwialiśmy występy zespołu tanecznego SZKOŁY TAŃCA BOHEMA z Bydgoszczy pod kierunkiem instruktor Natalii Sykuły, szkoły tańca nowoczesnego Freedom Dance Studio oraz ćwiczeń w specjalnych butach naszych przyjaciół z klubu Fit Dance Fan.
Najlepszą zupę wybierało jury w składzie: Lech Zagłoba-Zygler – z-ca przewodniczącego Rady Miasta Bydgoszczy, Agata Jędraszczak – bydgoska blogerka kulinarna, Sebastian Ferenc – szef Hotelu City w Bydgoszczy, Bogusław Stasik – członek Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Witek Hryncewicz – podróżnik, wybitny smakosz kuchni Kujaw i Pomorza.
W konkursie wygrała drużyna z kl. 1 C TŻ koloru czarnego, która przygotowała żurek kujawski, pod kierunkiem Michała Zielińskiego – szefa kuchni restauracji Villa Tatrzańska w składzie: Joanna Jelonek, Klaudia Kozik, Oskar Górski. Gratulujemy!!!
SZCZEGÓLNE PODZIEKOWANIA ZA CUDOWNE PROWADZENIE IMPREZY NALEŻĄ SIĘ:
PANI REDAKTOR KRYSTYNIE LEWICKIEJ-RITTER
Dziękujemy bardzo wszystkim sponsorom: Miastu Bydgoszcz, przedstawicielom Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału w Bydgoszczy, Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza – Grzegorzowi Parczewskiemu oraz Bogusławowi Stasikowi, przedstawicielom firm: Cheman – Annie, Zbigniewowi i Szymonowi Rogozińskim, Fusion Gusto – Natalii i Radosławi Lewandowskim , Allgast – Rafałowi Janikowskiemu, Remedia Sp z o.o. - Magdalenie Florek, Patrycji Krzyżanowskiej, Dyrektor Carrefour Bydgoszcz – Jolancie Szaraszewskiej i Sylwii Stachowicz, Bożenie Hening – Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Agnieszce Napierała z Dream Studio, Przemysławowi Zgarda z Bromberg Kaffe, Focus Premium Hotel pod Orłem, Prezesowi Hotelu City w Bydgoszczy - Michałowi Walczakowi oraz szefowi kuchni Hotelu City - Sebastianowi Ferencowi, Prezes Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy - Justynie Gackowskiej, Prezesowi Hotelu Brda -Gracjanowi Topoczewskiemu, szefowi kuchni Łukaszowi Gościniakowi, Pani Magdalenie Mendel z firmy Prosiaczek, przedstawicielom restauracji: Calvados – Elżbiecie Markuszewskiej, Villa Tatrzańska – Michałowi Zielińskiemu, Kuchnia Agaty – Agacie Jędraszczak, Przemysławowi Zamorowskiemu – Pod Dębem, Danielowi Kruszyńskiemu - Hotel Mercure Sepia Bydgoszcz, Jakubowi Nowakowi – Memo Bydgoszcz, Natalii Sykuła – szkoła tańca Bohema, Monice Wierzbickiej i Paulinie Chorzelewskiej – Fit Dance Fan. Fotoreporterom. Pani dyrektor szkoły mgr inż. Danucie Gaczkowskiej, rodzicom uczniów, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz młodzieży z kółka kulinarnego działającego przy ZSG w Bydgoszczy za pomoc przy organizacji konkursu.
Organizator imprezy: Krzysztof Szczepaniak
Relacje w mediach:
http://www.tygodnikbydgoski.pl/bydgoszcz/uwarzyli-przepyszne-zupy-w-kociolkach-zdjecia-27-05-19