Młodzież kółka kulinarnego na Jarmarku Kujawsko-Pomorskim

Opublikowano: 2019-09-08 09:34, Numer artykułu: 14973

W niedzielę 1 września 2019 r. młodzież z kółka kulinarnego działającego w naszej szkole uczestniczyła w Jarmarku Kujawsko-Pomorskim odbywającym się w Myślęcinku. Daria Kołbuchowska z kl. 4aTŻ i Oskar Górski z kl. 2aTŻ, przy udziale szefa kuchni restauracji Villa Tatrzańska Michała Zielińskiego oraz nauczyciela Krzysztofa Szczepaniaka, ugotowali tradycyjny żur kujawski na żywym ogniu w kociołkach. Byliśmy „smacznym dodatkiem” do ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Danie powinno być przygotowane ze składników pochodzenia polskiego, z dbałością o walory smakowe i estetyczne, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji kulinarnych właściwych dla regionu reprezentowanego przez zespół.
Dziękujemy za zaproszenie organizatorom jarmarku: dyrekcji LPKiW, dyrektorowi bydgoskiego oddziału KOWR oraz cudownej na scenie, kochającej folklor i taniec prowadzącej imprezę - redaktor Krystynie Lewickiej-Ritter.

Opiekun młodzieżowego koła kulinarnego: Krzysztof Szczepaniak