Najważniejsza w życiu historia jest pisana smakiem w zaciszu własnej kuchni - wyniki

Opublikowano: 2020-06-02 21:47, Numer artykułu: 28665

Celem konkursu było  zachęcenie uczniów do promocji swoich rodzinnych tradycji w przygotowaniu dań i wypieków oraz odkrycie zapisków kulinarnych ze starych babcinych zeszytów.

Poziom przesłanych prac mile mnie zaskoczył. Otrzymałam prezentacje z przepisami na: babkę na zsiadłym mleku, sernik babci Ewy, drożdżówkę z owocami, gofry, placek jabłkowy na oleju oraz babkę ziemniaczaną rejbak. Wszystkie prace konkursowe zawierały krótką historię rodzinną: fantastycznie opisaną i zilustrowaną. Ocenie podlegały: nawiązanie do tradycji rodzinnej, pomysłowość i kreatywność prezentacji, prezentacja potrawy na podstawie zdjęć, forma przepisu, jasność i precyzyjność. Oto wyniki:

I miejsce – Juliusz Sikora kl. 1BSP, nagroda: książka i profesjonalna zapaska kucharska,

II miejsce – Joanna Czarnecka kl. 3BTG, nagroda: książka i profesjonalna zapaska kucharska,

III miejsce – Marta Czajczyk kl. 2CTG, nagroda: książka i gadżety kucharskie.

Wyróżnienie – książki otrzymują: Karolina Fabiszak kl. 2BTG, Dominika Buczkowska kl. 2ATG oraz Kacper Ostrowski kl. 1BSP.

Bardzo dziękuję pani Katarzynie Rolle za pomoc przy ocenie prac, a wszystkim nagrodzonym gratuluję kreatywności i niesamowitej kulinarnej historii rodzinnej.

Organizator: Beata Lewińska


Pliki do pobrania: