Nasi absolwenci Adam Rzęski i Kamil Poćwiardowski w Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Juniorów zdobyli srebro w Stuttgarcie
Do Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Juniorów IKA Culinary Olympics 2020 zostali powołani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Powołanie do kadry to ogromne wyróżnienie i zaszczyt dla młodych adeptów sztuki kulinarnej.
W olimpiadzie brały udział drużyny z 60 krajów, w sumie ponad 2000 kucharzy i cukierników. Polskę reprezentowały dwie drużyny: seniorzy i juniorzy. Adam i Kamil systematycznie od maja ub. roku jeździli do Warszawy, gdzie pod okiem selekcjonera Sebastiana Krauzowicza oraz kapitana Bartosza Petery trenowali ułożone wcześniej i zatwierdzone menu, które przygotowali podczas Olimpiady Kulinarnej. Oceniali je jurorzy – specjaliści w dziedzinie gotowania i cukiernictwa.
Cała drużyna pracowała na efekt końcowy, który znalazł się na talerzach podanych przez naszą reprezentację. Każdy szczegół był dopracowany, a wszystko podane w odpowiedni sposób na dobranej zastawie.
Podali:
- Łosoś z krokietem ziemniaczanym, ogórek piklowany z salsą, kalafior gotowany w emulsji
- Kaczka, kartacz, buraczki z chrzanem, pieczarka faszerowana kiełbasą i ravioli z dyni
- Sernik z białą czekoladą, lody wiśniowe, ptyś z frużeliną wiśniową i mus czekoladowy
Trochę tak jak sportowcy…, którzy trenują, wylewają pot, a wszystko po to, aby godnie reprezentować Polskę na olimpiadzie. Dali radę. Wszystko się udało. Cel został osiągnięty.
Przygotowała Beata Lewińska
Szczególne podziękowania dla Pani Grażyny Rzęskiej za udostępnienie relacji i zdjęcia