Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego "Kuchnia roślinna"
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego "Kuchnia roślinna". Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie). Eliminacje odbędą się na podstawie przesłanych zgłoszeń w terminie do 30 września 2021 r. Finał zaplanowano na 27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Szczegóły znajdziecie na stronie internetowej http://gastronomik.edu.pl/index.php/kuchnia-roslinna/
Celem konkursu jest:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
- propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
- promowanie racjonalnego sposobu odżywiania oraz elementów zarządzania środowiskowego,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
- integracja szkół gastronomicznych.
Zadanie konkursowe:
Kuchnia wegetariańska: sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury.
Carving: wykonanie pracy w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia
Osoby zainteresowane zgłasza nauczyciel. Zapraszam do kontaktu przez e-dziennik.
Magdalena Czekajewska-Stańczyk