Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego "Kuchnia roślinna"

Opublikowano: 2021-09-17 22:00, Numer artykułu: 43238

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego "Kuchnia roślinna". Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie). Eliminacje odbędą się na podstawie przesłanych zgłoszeń w terminie do 30 września 2021 r. Finał zaplanowano na 27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Szczegóły znajdziecie na stronie internetowej http://gastronomik.edu.pl/index.php/kuchnia-roslinna/

Celem konkursu jest:

  • doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
  • propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
  • promowanie racjonalnego sposobu odżywiania oraz elementów zarządzania środowiskowego,
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
  • integracja szkół gastronomicznych.

Zadanie konkursowe:

Kuchnia wegetariańska: sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury.

Carving: wykonanie pracy w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia

Osoby zainteresowane zgłasza nauczyciel. Zapraszam do kontaktu przez e-dziennik.

Magdalena Czekajewska-Stańczyk