Otwarcie wystawy „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”
Wystawa „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i zagadnienia związane z bogatą kulturą kulinarną w Bydgoszczy” jest próbą podjęcia refleksji nad dziejami kulinariów w naszym mieście oraz nad lokalnym dziedzictwem materialnym i niematerialnym z nimi związanymi - tak czytamy na stronie Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Jest nam ogromnie miło, że wkład naszej szkoły w kulinarne tradycje Bydgoszczy został dostrzeżony. Ekspozycji towarzyszy wydawnictwo „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, które zawiera zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. W książce nie zabrakło naszych kultowych wyrobów garmażeryjnych z warsztatów szkolnych - galantyny i pierogów z kapustą i grzybami. Przepisy uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach. Podczas wernisażu pani Joanna Nowicka i uczeń klasy 3bTŻ - Wojciech Janowski częstowali zaproszonych gości galantyną przygotowaną przez pana Waldemara Szredera na zajęciach praktycznych. Szkołę reprezentowała pani wicedyrektor Joanna Dyrka.
Krótką historię Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich do prezentacji multimedialnej przygotowała pani Katarzyna Rolle, a skompletowaniem zdjęć z archiwum pani Ewa Karulska i pani Małgorzata Grynienko. Dyrekcja szkoły w ramach współpracy z muzeum wypożyczyła na czas wystawy 40-letni sztandar(pochodzi z 1981roku). Przepisy na galantynę i pierogi wraz krótką historią opracowały pani Iwona Chojnacka i pani Beata Lewińska.
Serdecznie zapraszam na wystawę czynną do 27.02.2022. Książka z przepisami ukaże się na początku 2022 roku.
Opracowała: Beata Lewińska