Pierwsze zadanie w ogólnopolskim konkursie Szef Team Challenge organizowanym przez Makro – wyniki

Opublikowano: 2020-05-20 21:44, Numer artykułu: 27733

W konkursie kulinarnym Szef Team Challenge organizowanym w formule zdalnej, bez możliwości fizycznej współpracy zgłosiło się  35 ekip z całej Polski.  Z naszej szkoły mamy jedną 1TEAM- OSTRE NOŻE w składzie; Oliwia Wojewódzka, Joanna Jelonek i Oskar Górski z klasy2 BTZ. Nad całością prac w zespole czuwa nauczyciel.

 

Co tydzień drużyny otrzymywać będą kulinarne zadania specjalne i mają 48 godzin na ich wykonanie. Zadania konkursowe związane są z wiedzą kulinarną m. in. techniki kulinarne, receptury, przygotowanie potraw.
Zadania są możliwe do wykonania zdalnie w domach, bez konieczności osobistego kontaktu, ale wymagają współdziałania członków drużyny.

Oceny zadań dokona specjalna komisja z udziałem uznanych szefów MAKRO.

Pierwszym zadaniem było przygotowanie przystawki, w której należało użyć składników wybranych przez szefów MAKRO: szczaw, jogurt naturalny, rzodkiewka plus inne składniki według własnego pomysłu i dowolnej metody wykonania. Ważnym punktem tego zadania było uwzględnienie inspiracji historycznej receptury z dawnej książki kucharskiej.

Po naradzie – zadanie zostało przydzielone Oliwii, która wykonała - bułkę postną – inspirowaną przepisem z 1910 z „Uniwersalnej książki kucharskiej” autorstwa Marii Ochorowicz - Monatowej. Na grzance z bułki zaproponowała podanie sałatki z blanszowanego w maśle szczawiu, rzodkiewki, rabarbaru i prażonych orzechów włoskich. Dodatkiem był dip wykonany na podstawie jogurtu.

Po pierwszym etapie na 10 możliwych punktów otrzymaliśmy 8 pkt.

 

Opiekun TEAMU” Ostre Noże” - Beata  Lewińska