Pierwsze zadanie w ogólnopolskim konkursie Szef Team Challenge organizowanym przez Makro – wyniki
W konkursie kulinarnym Szef Team Challenge organizowanym w formule zdalnej, bez możliwości fizycznej współpracy zgłosiło się 35 ekip z całej Polski. Z naszej szkoły mamy jedną 1TEAM- OSTRE NOŻE w składzie; Oliwia Wojewódzka, Joanna Jelonek i Oskar Górski z klasy2 BTZ. Nad całością prac w zespole czuwa nauczyciel.
Co tydzień drużyny otrzymywać będą kulinarne zadania specjalne i mają 48 godzin na ich wykonanie. Zadania konkursowe związane są z wiedzą kulinarną m. in. techniki kulinarne, receptury, przygotowanie potraw.
Zadania są możliwe do wykonania zdalnie w domach, bez konieczności osobistego kontaktu, ale wymagają współdziałania członków drużyny.
Oceny zadań dokona specjalna komisja z udziałem uznanych szefów MAKRO.
Pierwszym zadaniem było przygotowanie przystawki, w której należało użyć składników wybranych przez szefów MAKRO: szczaw, jogurt naturalny, rzodkiewka plus inne składniki według własnego pomysłu i dowolnej metody wykonania. Ważnym punktem tego zadania było uwzględnienie inspiracji historycznej receptury z dawnej książki kucharskiej.
Po naradzie – zadanie zostało przydzielone Oliwii, która wykonała - bułkę postną – inspirowaną przepisem z 1910 z „Uniwersalnej książki kucharskiej” autorstwa Marii Ochorowicz - Monatowej. Na grzance z bułki zaproponowała podanie sałatki z blanszowanego w maśle szczawiu, rzodkiewki, rabarbaru i prażonych orzechów włoskich. Dodatkiem był dip wykonany na podstawie jogurtu.
Po pierwszym etapie na 10 możliwych punktów otrzymaliśmy 8 pkt.
Opiekun TEAMU” Ostre Noże” - Beata Lewińska