Praktyka zawodowa we Włoszech rok szkolny 2018/2019
Już po raz piąty uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich mieli możliwość zdobyć szerokie doświadczenie zawodowe dzięki praktykom we włoskich restauracjach. W roku szkolnym 2018/2019, aż sześciu uczniów z naszej szkoły skorzystało z tej oferty. Natalia Nalińska i Paulina Szymańska z kl. IIaTG pojechały do Limone nad Jeziorem Garda. Karolina Owczarzak z kl. IIITH odbyła czteromiesięczną praktykę w Tremosine również nad jeziorem Garda. Kolejne trzy osoby: Maja Olszewska, Łukasz Sowa i Mateusz Śmiegel z klasy IIaTG pojechali na Sardynię, do Budonii. Oto co uczniowie mówią po odbytej praktyce: „Podsumowując nasz czteromiesięczny staż, możemy śmiało powiedzieć, że dzięki niemu zdobyliśmy nowe doświadczenie zawodowe jak i życiowe. Pracując w różnych restauracjach jako kelnerzy i kucharze, mieliśmy okazję odkrywać tajniki włoskiej kuchni, a w wolnym czasie podziwiać pobliskie piękne tereny. Dzięki stażowi polepszyliśmy swoje umiejętności językowe z angielskiego. Jadąc do Włoch nie znaliśmy języka włoskiego, ale dzięki czteromiesięcznej pracy, poznaliśmy go w stopniu komunikatywnym. Praca była bardzo męcząca, ale też przyjemna dzięki przyjaznej atmosferze. Poznaliśmy dużo ciekawych ludzi i nawiązaliśmy nowe znajomości.”
Koordynator do spraw praktyki zawodowej we Włoszech – Katarzyna Tomczak