"Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu"
Wystawa "Przepis na Bydgoszcz.” W Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy prezentowała historie związane z bogatą kulturą kulinarną Bydgoszczy. Na wystawie nie zabrakło Gastronomika; historii szkoły, naszego kultowego przepisu na galantynę, oraz realizowanych projektów kulinarnych. Na podstawie zebranych materiałów stworzono publikacje historyczną promującą bydgoskie dziedzictwo kulinarne „ Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu.”
Wydawnictwo zawiera dawne i stworzone na bazie historycznych – nowe- dania kulinarne. Tekst uzupełniają eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.
Książka zawiera m.in. opracowania przygotowane przez nauczycieli naszej szkoły: „Edukacja kulinarna. Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy- krótki zarys historyczny” Katarzyna Rolle, „Kuchnia kujawsko- pomorska inspiracją dla młodych kucharzy" Beata Lewińska, „Galantyna” Iwona Chojnacka i Beata Lewińska.
Zachęcamy do lektury popularyzującej i promującej bydgoskiego dziedzictwo kulinarne.
Iwona Chojnacka, Katarzyna Rolle, Beata Lewińska