Światowy Dzień Żywności 2021 - Zostań bohaterem! #FoodHeroes
„To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego”. Z okazji Światowego Dnia Żywności w dniach 18-19 października uczennice klasy 3bTG Ewa Piaskowska, Weronika Szymanowska i Julia Piątkowska przeprowadziły w pierwszych klasach pogadankę pt.” Moda na zdrowie” – o żywności i nie tylko. Celem spotkań było propagowania wiedzy żywieniowej. Uczniowie klas pierwszych mogli dowiedzieć się o tym jak zdrowo się odżywiać, w jaki sposób zapobiegać marnowaniu żywności, jak ograniczyć stosowanie plastiku i jak dbać o otaczający nas świat. Było to ciekawe i pouczające spotkanie zakończone quizem, z którym słuchacze bardzo dobrze sobie poradzili. Na zakończenie przewodniczącym klas zostały rozdane przygotowane przez prelegentki ulotki, informujące o korzyściach płynących z uprawy własnego ogródka oraz zakupu lokalnej żywności. Ulotki dostępne w bibliotece dla chętnych.
„Możemy współpracować z naturą i wpływać na to, co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie, a tym samym dołączyć do grona ŻYWNOŚCIOWYCH BOHATERÓW. Oto kilka pomysłów jak zacząć:
- Wybieraj zdrową, lokalną i sezonową żywność.
- Szanuj żywność i środowisko – marnuj mniej.
- Zmień swoje przyzwyczajenia – używaj wielorazowych toreb, oszczędzaj wodę.
- Wyhoduj swoją własną żywność.
- Wypróbuj jeden ze zrównoważonych przepisów kulinarnych w swojej kuchni.”
Bibliografia - https://www.gov.pl/
Opiekun : Magdalena Czekajewska - Stańczyk, Anna Firchów