Światowy Dzień Żywności 2021 - Zostań bohaterem! #FoodHeroes

Opublikowano: 2021-10-22 20:54, Numer artykułu: 45115

„To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego”. Z okazji Światowego Dnia Żywności w dniach 18-19 października uczennice klasy 3bTG Ewa Piaskowska, Weronika Szymanowska i Julia Piątkowska przeprowadziły w pierwszych klasach pogadankę pt.” Moda na zdrowie” – o żywności i nie tylko. Celem spotkań było propagowania wiedzy żywieniowej. Uczniowie klas pierwszych mogli dowiedzieć się o tym jak zdrowo się odżywiać, w jaki sposób zapobiegać marnowaniu żywności, jak ograniczyć stosowanie plastiku i jak dbać o otaczający nas świat. Było to ciekawe i pouczające spotkanie zakończone quizem, z którym słuchacze bardzo dobrze sobie poradzili. Na zakończenie przewodniczącym klas zostały rozdane przygotowane przez prelegentki ulotki, informujące o korzyściach płynących z uprawy własnego ogródka oraz zakupu lokalnej żywności. Ulotki dostępne w bibliotece dla chętnych.

„Możemy współpracować z naturą i wpływać na to, co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie, a tym samym dołączyć do grona ŻYWNOŚCIOWYCH BOHATERÓW. Oto kilka pomysłów jak zacząć:

  1. Wybieraj zdrową, lokalną i sezonową żywność.
  2. Szanuj żywność i środowisko – marnuj mniej.
  3. Zmień swoje przyzwyczajenia – używaj wielorazowych toreb, oszczędzaj wodę.
  4. Wyhoduj swoją własną żywność.
  5. Wypróbuj jeden ze zrównoważonych przepisów kulinarnych w swojej kuchni.”

Bibliografia - https://www.gov.pl/

Opiekun : Magdalena Czekajewska - Stańczyk, Anna Firchów