Szkolenie sommelierskie w ramach projektu AK 3
W dniach 14 i 15.06.2021 w hotelu Słoneczny Młyn odbyło się szkolenie sommelierskie w ramach projektu „Akcja – kwalifikacja 3”. Brało w nim udział 20 uczniów z klas: 3aTŻ, 3bTŻ, 3cTŻ, 3KH, 3TH, 2THG, 2ATG, 2KTG. W 2 grupach zrealizowanych zostało 10 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych z zakresu podstawowej wiedzy winiarskiej. Każdy uczestnik dowiedział się jak powstaje wino, co to jest kupażowanie, apelacja, rocznik, leżakowanie, terroir, maceracja, skala Parkera. Poznał klasyfikację win, rodzaje szczepów winnych oraz regiony winiarskie w Europie i na świecie. Oprócz wiadomości teoretycznych uczestnicy mieli możliwość doboru, prezentacji, serwowania, degustacji i dekantacji wina. Szkolenie prowadził dyrektor hotelu oraz sommelier – Rafał Buszkiewicz. Wszyscy uczestnicy pomyślnie zdali test końcowy i uzyskali dyplomy potwierdzające udział w szkoleniu.