Szkolenie w Akademii Kulinarnej Sadkiewicz
Dnia 13 marca uczniowie naszej szkoły zakwalifikowani do konkursu Kuchnia Kujawsko-Pomorska mieli przyjemność brać udział w szkoleniu z dziczyzny pod okiem najlepszego znawcy tego mięsa pana dra Józefa Sadkiewicza. Dzięki uprzejmości Akademii Kulinarnej Sadkiewicz młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli dowiedzieć się wielu ciekawych informacji dotyczących mięsa z dziczyzny, sposobu jego marynowania oraz doboru wina do potraw z dziczyzny. Wykonywali także smaczne potrawy. Następnie pan Józef Sadkiewicz oprowadził nas po swoim Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego. Uczniowie zapoznali się z autorskimi urządzeniami do badania różnych parametrów mąki. Oglądali sprzęt piekarniczy oraz zwiedzali laboratorium piekarskie. Jedną z ciekawostek był pokazany przez dra Sadkiewicza naturalny kwas do wypieku chleba. Wizyta w Instytucie była bardzo cenną lekcją łączącą teorię z praktyką. Mięso z dzika i jelenia wykorzystywane podczas szkolenia otrzymaliśmy dzięki współpracy pani Marioli Ruge z Nadleśnictwem Zamrzenica, wpisując się w promocję programu rozwojowego Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z polskich lasów.”
Opiekunowie: Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska-Stańczyk