Szkolenie w Akademii Kulinarnej Sadkiewicz

Opublikowano: 2019-12-18 12:07, Numer artykułu: 19317

W dniu 16 grudnia 2019 roku młodzież z klasy 4cTG i 2cTG brała udział w szkoleniu praktycznym z zakresu rozbioru tusz zwierzyny łownej w Akademii Kulinarnej Sadkiewicz w Bydgoszczy. Szkolenie dla młodzieży było nagrodą za pomoc w czasie trwania imprezy plenerowej ,,Bologger Food Festival vol III” na Wyspie Młyńskiej w maju 2019r.

Obejmowało praktyczny rozbiór tusz sarny, daniela i dzika. Dr Józef Sadkiewicz przekazał młodzieży ogromną wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą tematyki zwierzyny łownej. Szkolenie było bardzo owocne. Młodzież poszerzyła swoją wiedzę i umiejętności. Dalszym etapem szkolenia będzie przygotowanie potraw z dziczyzny w ramach zajęć szkolnych.

Tusze zwierząt otrzymaliśmy z Nadleśnictwa Zamrzenica, które wspiera po raz kolejny przedsięwzięcie podjęte w naszej szkole-promowanie potraw z dziczyzny. Działania te wpisują się w promocję programu rozwoju Lasów Państwowych ,,Zdrowa żywność z polskich lasów” i Polskiego Związku Łowieckiego.

Dziękujemy bardzo organizatorom ,,Bologger Food Festival vol III”, dr Jozefowi Sadkiewiczowi i Nadleśnictwu Zamrzenica.

Opiekun Mariola Ruge