Szkolenie w Akademii Kulinarnej Sadkiewicza w Bydgoszczy
Kamil Poćwiardowski i Maciej Grochowski, którzy wygrali IV edycję konkursu szkolnego „Tradycyjna kuchnia kujawsko- pomorska inspiracją dla młodych kucharzy”, uczestniczyli w Akademii Kulinarnej Sadkiewicza w Bydgoszczy w szkoleniu „Rozbiór wieprzowiny na elementy kulinarne i wykorzystanie z Rasy zachowawczej Złotnicka Pstra”. Trzydniowe szkolenie obejmowało: rozpoznawanie i ocenę surowca- wieprzowina Złotnicka Pstra, rozbiór półtusz na elementy kulinarne i wędliniarskie oraz przygotowanie galaret z nóżek, steków z karkówki, tomahawek smażonych, mini burgerów, giczek pieczonych w niskich temperaturach, pieczeni kujawskiej, boczku faszerowanego i schabu pieczonego. Uczestnicy szkolenia przygotowali wyroby wędliniarskie: kiełbasę białą wieprzową, kiełbasę białą z dziczyzną, kiełbasę słoikową, kiszki wątrobiane, parówki, gulasz w puszce i słoikach.
Bardzo dziękujemy panu dr. Józefowi Sadkiewiczowi za stworzenie możliwości uczestniczenia w szkoleniu.
Uczniowie: Kamil Poćwiardowski i Maciej Grochowski