Szkolenie z dziczyzny
Dzięki sponsorowi Nadleśnictwu Zamrzenica podczas warsztatów kulinarnych młodzież z klasy 3 bTZ pod kierunkiem nauczyciela przygotowała tradycyjne potrawy z wykorzystaniem dziczyzny. Dziczyzna to doskonałej jakości produkt i praktycznie każdy element dzikiego zwierzęcia jest cudownym materiałem do pracy dla kucharza. Na warsztatach kulinarnych łopatkę z jelenia wykorzystaliśmy do przygotowania oryginalnego i zdrowego wkładu do ekoburgera. Nasza propozycja to postna bułka według przepisu z 1910 roku (wzbogacona podczas warsztatów dodatkiem startych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, seler, pietruszka) z szarpaną dziczyzną, kiszonymi ogórkami, kiszonym czosnkiem i kiszoną rzodkiewką z dodatkiem ziół i sałat oraz sosem musztardowo - miodowym. Kolejną nietuzinkową potrawą był schab, który by osiągnąć wspaniały smak i kruchość , trzeba nieśpiesznie gotować np. w sosie demi glace. Uzupełnieniem tak przygotowanego mięsa mogą być: duszone grzyby w maśle, karmelizowane jabłka lub dodatek jeżyn w sosie mięsnym. Naszą propozycję uzupełnienia dania z dziczyzny stanowiły kopytka ziemniaczane gotowane lub zrumienione na maśle z szałwią oraz duszoną, modrą kapustą i czarną porzeczką.
Podziękowanie dla pani Mariolu Ruge - koordynatorce projektu „Dziczyzna” .
Prowadząca szkolenie - Beata Lewińska