Szkolenie z kuchni międzynarodowej
14 września 2023 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie, odbyło się szkolenie z kuchni międzynarodowej. Dzięki zdobyciu drugiego miejsca w konkursie "Bitwa na drobiowe smaki 2", nasza absolwentka Julia Biernacka i uczeń Kornel Byzdra oraz nauczycielka Barbara Nicińska, mogli pod okiem eksperta kulinarnego zdobywać praktyczne umiejętności. Kurs poprowadził Bartosz Peter, który jest trenerem Narodowej Reprezentacji Kucharzy i lauratem wielu konkursów na całym świecie: m.in. 4 miejsca i nagrody za najlepsze danie rybne podczas Finału Global Chef Challenge 2022 w Abu Dhabi.
Uczestnicy na szkoleniu przygotowali takie dania jak: tatar z tuńczyka z piklowaną cebulką i kremem kawiorowym, krem z pasternaku i gruszki z oliwą z chorizo, smażony filet z dorady z tapnad oliwkowym i majonezem bazyliowym, grillowany t bon stek z frytkami z batata i sałatką cezar, chrupiący ptyś z kremem patissiere i macedonią z truskawek.
Opiekun teamu: Barbara Nicińska