Szkolimy się
W dniach 7 i 8 kwietnia Hanna Pasera, Barbara Nicińska oraz Waldemar Szreder wzięli udział w szkoleniu z zimnego bufetu. Poprowadził je Ernest Jagodziński, który w listopadzie 2018 r. miał zaszczyt reprezentować Polskę w prestiżowym konkursie kulinarnym Chefs en Or w Paryżu, w 2019 r. zajął drugie miejsce w polskiej selekcji do międzynarodowego konkursu Bocuse d’ Or oraz jest właścicielem Chef’ s Table w Poznaniu.
Nauczyciele przygotowali m. in. tartaletkę z pstrągiem i wędzoną ikrą, galaretką z ogórka; tartaletkę z tatarem wołowym i majonezem lubczykowym, pate z kaczej wątróbki, springrolls z warzywami i majonezem wasabi, sernik z pieczonego selera z żelem z kawy i kardamonu, łososia mowi z liścmi kafiru i sosem musztardowo- waniliowym, tuńczyka z ponzu i piklowanym ogórkiem z trawą cytrynową, arbuza z fetą w nori i sosem słodko- kwaśnym, pasztet z soczewicy z korzennymi przyprawami, pierś z kaczki z mouslinem z czarnego czosnku i orzechów laskowych, soki z jabłka i trawy żubrowej, ośmiornicę z sosem chimichurri, tapenadą z oliwek i pieczoną papryką.
Opracowała: Barbara Nicińska