To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat - konkurs rozstrzygnięty

Opublikowano: 2019-04-08 18:36, Numer artykułu: 12607

Dnia 30 marca podczas Drzwi Otwartych odbył się szkolny konkurs kulinarny poświęcony tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej. Tematem IV edycji konkursu było „To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat”. Produktem obowiązkowym do wykorzystania przez uczestników była dziczyzna, szlachetny surowiec doskonałej jakości. Praktycznie każdy element dzikiego zwierzęcia jest cudownym materiałem do pracy dla kucharza.

Konkurs miał na celu przypomnienie szczególnego smaku dawnych dań, z zastosowaniem rodzimych składników bez ulepszaczy i konserwantów. Nasi goście - dzięki młodym kucharzom - mieli okazję odbyć  kulinarną podróż do przeszłości. Mogli wspominać stare rodzinne przepisy oraz rozsmakować się w szlachetnej dziczyźnie.

Jury degustacyjne w  składzie: pani Jowita Woszczyńska, pan dr Józef Sadkiewicz, pan Tomasz Czarnecki oraz pan Tomasz Janka oceniało tradycyjną recepturę przygotowania, smak potrawy, sposób prezentacji i podania potrawy. Jury techniczne w składzie: pan Adam Rzęski i pan Hubert Sikorski oceniało: przygotowanie stanowiska mise en place, wykorzystanie surowca oraz czystość na stanowisku pracy.

Decyzją jury  pierwsze miejsce zajęli uczniowie z klasy 4aTŻ: Kamil Poćwiardowski  i Maciej Grochowski (nauczyciel Hanna Kuklińska – Piątkowska). Nagroda za zajęcie I miejsce to tygodniowy staż dla zwycięzców wraz z opiekunem w Restauracji Babinicz w Szczawnie - Zdroju, 3 - dniowe warsztaty szkoleniowe w Instytucie Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy oraz nagrody książkowe od firmy Makro i Nadleśnictwa Zamrzenica dla opiekuna. Drugie  miejsce zajęły Wiktoria Sudoł i Natalia Wesołowska z klasy 2bTŻ (nauczyciel Anna Borowicz)
Nagrodą za zajęcie II miejsca były 2 vouchery po 300 zł na zakup sprzętu gastronomicznego ufundowany przez firmę Gastro-System oraz nagrody książkowe od firmy Makro i Nadleśnictwa Zamrzenica dla opiekuna. Trzecie miejsce zajęły Natalia Tomczak i Julia Szpakowska z klasy 1aTŻ (nauczyciel Krystyna Domańska). Otrzymały one 2 vouchery na kolację w kompleksie Hotel&SPA Herbarium oraz nagrody książkowe od firmy Makro i Nadleśnictwa Zamrzenica dla opiekuna Czwarte miejsce zajęły Samanta Folczyńska i Dorota Jaszak z klasy 3cTŻ (nauczyciel Mariola Ruge), otrzymując w nagrodę stroje kucharskie ufundowane przez firmę Cheman oraz nagrody książkowe od firmy Makro i Nadleśnictwa Zamrzenica dla opiekuna. V miejsce i nagrody książkowe ufundowane przez Wydawnictwo Akademia Kulinarna oraz Makro dla opiekuna
 otrzymali Marek Jasiek i Marcelina Mroczek z klasy 2aTŻ (nauczyciel Agata Kozanecka). VI miejsce zajęli Bartosz Kłosowski i Oskar Depka z klasy 3aKZ (nauczyciel Anna Firchów). Nagrody książkowe dla nich i opiekuna ufundowało Wydawnictwo Akademia Kulinarna oraz Makro.

Podczas konkursu mieliśmy zaszczyt gościć: panią Agnieszkę Ochniak z www.papaja.pl, pana Dariusza Abrama z firmy Gastro–System oraz pana Stanisława Gazdę z www.metropoliabydgoska.pl. Niestety ze względów zawodowych nie dotarł na finał pan Tomasz Jakubiak – kucharz, autor programów kulinarnych i  książek promujących lokalne produkty.

Podczas konkursu mogliśmy skosztować przepysznych, tradycyjnych wyrobów przygotowanych przez naszych absolwentów. Sery twarogowe przygotowała pani Katarzyna Raunest- Rywolt, wyroby wędliniarskie – pan Hubert Sikorski, a chleb na zakwasie – pan Adam Rzęski.

 Na koniec czekał na wszystkich słodki poczęstunek. Był to tort czekoladowy ozdobiony figurką kucharza z dzikiem przygotowaną przez dwukrotną Mistrzynię Polski w dekoracji tortów panią Jowitę Woszczyńską. Smaczną kawę dostarczył sponsor Palarnia Kawy Lafaye w Bydgoszczy.

Zaszczytem dla naszej szkoły była również współpraca z naszymi pozostałymi partnerami, którzy mocno wsparli nasze przygotowania. Składamy serdeczne podziękowania: Hotelowi Słoneczny Młyn w Bydgoszczy, Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej S-mlecz, Firmie Zeeelandia, oraz Mleczarni Polmlek. Podziękowania kierujemy również dla naszych patronów medialnych: www.metropoliabydgoska.pl, www.papaja.plwww.kucharze.pl

Organizatorzy konkursu: Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska - Stańczyk