Tradycyjnie w piecu
27 maja w ramach innowacji pedagogicznej „Tradycyjne wypieki w piecu opalanym drewnem” uczniowie 2bTG wzięli udział w zajęciach, które odbyły się w części parkowej szkoły. Nasz piec rozgrzał się do czerwoności. Oprócz dobrej zabawy był to czas ciekawych doświadczeń, powrotu do tradycyjnych metod przygotowania potraw, czas nauki i pysznych smaków. Uczniowie przygotowali od podstaw ciasto na pizzę, podpłomyki, bułki i tradycyjny chleb na„szkolnym” zakwasie żytnim. Prace przy piecu rozpoczęliśmy od wypieku pizzy w stylu włoskim z ulubionymi dodatkami, uczniowie mieli okazję uczyć się od siebie nawzajem. Wypiek pizzy odbywał się przy współpracy z uczniem klasy 4KT- Hubertem Frąckiem, który podzielił się swoją wiedzą przekazaną od mentora. Wypieczone podpłomyki podane z masłem czosnkowym wyglądały i smakowały pysznie. Nasze zarumienione bułeczki ze świeżym pomidorem i szczypiorkiem przywołały smak dzieciństwa. „Królem dnia” okazał się wyśmienity chleb, prawdziwie swojski, niesamowicie pachnący i smaczny.
Opiekunowie:Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Maciej Brzeźniak