Trzecie zadanie w ogólnopolskim konkursie Szef Team Challenge organizowanym przez Makro – wyniki
W trzecim etapie konkursu kulinarnego Szef Team Challenge organizowanego w formule zdalnej, TEAM OSTRE NOŻE w składzie: Oliwia Wojewódzka, Joanna Jelonek i Oskar Górski z klasy 2BTG przygotował danie zasadnicze z wykorzystaniem produktów obowiązkowych: kurczaka (pierś z kurczaka, skrzydełko lub ćwiartka), nowalijek i szczypioru.
Zgodnie z regulaminem konkursu zadanie należy wykonać zdalnie w domu, bez konieczności osobistego kontaktu, ale wymaga ono współdziałania członków drużyny. Trzecie zadanie decyzją grupy wykonała Oliwia. Wspólnie opracowaliśmy plan działania oraz dokładnie dobraliśmy surowce inspirując się przepisami z naszego regionu:rumiany kurczak/puree z marchwi/opiekane ziemniaczki/oliwa szczypiorkowa. Kurczak z rumianą skórką to flagowe danie towarzyszące od wielu lat Polakom na stołach weselnych, obiadowych itp. Dlatego też zdecydowaliśmy się na inspirację daniem z 1926 roku na kurczaka a’la marengo. TEAM zdobył tym razem 8 punktów. Przed nami jeszcze jedno ostatnie zadanie – deser.
Opiekun TEAMU „OSTRE NOŻE”: Beata Lewińska