Tydzień Walki z Otyłością
Dobiegły końca obchody Tygodnia Walki z Otyłością w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Piątkowy dzień przyniósł kolejne wystąpienia młodzieży klasy 4bTP dotyczące otyłości i skutków jej powstawania (Aleksander Baranowski i Nikodem Kłos) oraz nowość – prezentacja dotycząca aplikacji ułatwiającej zdrowe zakupy. Barbara Baranowska i Amelia Pawlak z klasy 4bTP opowiedziały jak ułatwić sobie żywieniowe życie korzystając z aplikacji, która na podstawie składu produktu i jego wartości odżywczej pokazuje czy watro w dany smakołyk inwestować. Porównały tzw. zdrowe słodycze, które mimo panującej opinii, wcale takimi nie są.
Na zakończenie tygodnia do akcji wkroczyli nauczyciele. Silna grupa pod okiem pana Sławomira Kucharskiego uczyła się podstaw przygotowywania sushi. Wzorem naszych uczniów i my zdobyliśmy wiedzę w zakresie zdrowszych, niż np. pizza, pomysłów na weekendowe przekąski.
Ze swojej strony, jako organizatora, dziękuję za zaangażowanie: Dyrekcji Szkoły i nauczycielom za wyrozumiałość i współpracę w czasie przeprowadzania wykładów, pani Joannie Krzyżanowskiej (pedagog/psycholog szkoły) za wygłoszone prelekcje, panu Sławomirowi Kucharskiemu za warsztaty sushi, a przede wszystkim wspominanej młodzieży z klasy 4bTP i 1bTŻ, która z takim zaangażowaniem przekazywała wiedzę tym najmłodszym i trochę starszym uczniom.
Organizator: Anna Borowicz