Uczniowie zakwalifikowani do IV edycji konkursu „To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat”
Bardzo dziękujemy za zgłoszenia do konkursu Tradycyjna kuchnia kujawsko –pomorska inspiracją dla młodych kucharzy „To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat”.
Jury oceniło wszystkie nadesłane prace konkursowe, biorąc pod uwagę zgodność z tematem i wymaganiami regulaminu.
Wyłoniono 6 ekip finałowych:
- Nikola Wojciechowska i Katarzyna Szwejkowska - Gulasz wołowy.
- Wiktoria Sudoł i Natalia Wesołowska - Gęś pieczona z jabłkami.
- Natalia Tomczak i Julia Szpakowska - Szneki.
- Marta Gawron i Martyna Orzechowska - Pieczeń z dzika duszona w winie.
- Kamil Poćwiardowski i Maciej Grochowski - Pączki.
- Samanta Folczyńska i Dorota Jaszak - Szare kluski.
Zaproszenia do prac w jury degustacyjnym przyjęli: pani Jowita Woszczyńska, pan Tomasz Jakubiak, pan Tomasz Czarnecki i pan Maciej Jeszka, których obecność z pewnością przyczyni się do podniesienia prestiżu konkursu. Główna wygrana to tygodniowy staż dla 2 uczniów wraz z opiekunem w restauracji Babinicz w Szczawnie - Zdrój.
Finał odbędzie się podczas Drzwi Otwartych 30 marca 2019 roku. Zadaniem każdej ekipy będzie przygotowanie oraz prezentacja dania zasadniczego i deseru zgodnie z tematem IV edycji.
Gratujemy i życzymy powodzenia!
Organizatorzy: Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska- Stańczyk