VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia"
Opublikowano: 2023-04-22 00:09, Numer artykułu: 67562
19 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się konkurs „Literacka Kuchnia". Nasi uczniowie: Natalia Goździk z klasy 3bTZ i Oskar Radoła z 3cTZ, brali udział jako drużyna w potyczkach z 11 zespołami z całej Polski. Ocena jury obejmowała trzy kategorie: deser, przystawka i opis literacki potrawy (książka, autor, inspiracja). Nasza drużyna wykonała przekąskę z „Śniadania u Tiffany'ego" opowiadanie Trumana Capote'a –„Raki na lądzie" oraz deser z „Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza „Blemas", czyli galaretka migdałowa. Zdobyliśmy II miejsce w kategorii deser. Nagrody w postaci bonu wysokości 500 zł dla uczestników i puchar są motywacją do udziału w kolejnych edycjach.
Opiekun Anna Firchów