VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia"
10 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia 2024”. Honorowy patronat nad konkursem objął Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki i Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski. Nasi uczniowie: Natalia Goździk z klasy 4bTG i Oskar Radoła z 3aBS brali udział jako drużyna w potyczkach z 6 zespołami z całej Polski. Ocena jury obejmowała trzy kategorie: deser, przystawkę i opis literacki potrawy (książka, autor, inspiracja). Nasza drużyna wykonała przekąskę z „Lalki" Bolesława Prusa –„Podwodny świat" oraz deser z „Anny Kareniny" Lwa Tołstoja „Pate a choux z ganachem Carmelia", czyli ptyś z ciasta parzonego. Zdobyliśmy I miejsce we wszystkich kategoriach – Grand Prix. Nagrody w postaci bonu wysokości 1000 zł dla uczestnika i puchar są motywacją do udziału w kolejnych edycjach.
Opiekun: Anna Firchów