Wakacyjny staż w Restauracji Babinicz w Szczawnie - Zdrój

Opublikowano: 2019-09-03 20:54, Numer artykułu: 14916

Dzięki naszemu absolwentowi Tomaszowi Czarneckiemu, zastępcy szefa kuchni w prestiżowej Restauracji Babinicz w Szczawnie – Zdrój, cztery osoby z naszej szkoły miały możliwość odbycia stażu w tej uroczej, uzdrowiskowej miejscowości. Uczestniczyły w nim:  pani Mariola Ruge, pani Beata Lewińska, Kamil Poćwiardowski (IVbTŻ) i Maciej Grochowski (IVaTŻ).

 Staż w kuchni Restauracji Babinicz, której szefem jest jeden z najlepszych kucharzy w Polsce pan Wojciech Harapkiewicz był nagrodą za zajęcie I miejsca w IV edycji konkursu szkolnego „To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat”.

https://dworzysko.pl/smaki/restauracja-babinicz

Pracowaliśmy w kuchni ze specjalistami najwyższej klasy, kulinarnymi artystami, którzy z pasją i zaangażowaniem promują zdrowe jedzenie i regionalną kuchnię, opartą na najwyższej jakości produktach, także tych z własnego ogrodu. Specjalnością jest dziczyzna, ale karta zawiera również oryginalne propozycje z owoców morza. Domowy klimat na sali tworzą słoje z różnokolorowymi przetworami oraz karafki z octami i nalewkami własnej produkcji. Pracę rozpoczynaliśmy od zbierania w ogrodzie ziół, warzyw i owoców. Następnie pracowaliśmy pod okiem szefa kuchni przy produkcji potraw oraz ciast, deserów i lodów. Miłą niespodzianką była wycieczka do lokalnej wytwórni serów, zorganizowana przez naszego absolwenta Tomasza Czarneckiego.

http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2015/09/recencja-restauracji-babinicz-w.html

Bardzo dziękujemy naszemu absolwentowi Tomaszowi Czarneckiemu za pracę w jury konkursu i zorganizowanie stażu.

Składamy podziękowania dla właściciela kompleksu Dworzyska za życzliwość i gościnność oraz dla szefa kuchni Pana Wojciecha Harapkiewicza, jak i dla całego zespołu kuchni i cukierni Restauracji Babinicz za miłą i fachową opiekę podczas stażu.

Nauczyciele: Beata Lewińska i Mariola Ruge